Nästan hälften av döda i Stockholm från Somalia

Nästan hälften av döda i Stockholm från Somalia

Minst sex av de 15 som har dött av Coronaviruset i Stockholmsområdet är svensk-somalier. Det konstaterar svensk-somaliska läkarföreningen, vars styrelseledamot Jihan Mohamed, har intervjuats av SVT.

Annons

De flesta hade underliggande sjukdomar. Det säger Jihan Mohamed. Under måndagkvällen meddelade Region Stockholm, att ytterligare sex personer med bekräftad smitta hade avlidit. Totalt har nu 15 personer i regionen dött av Coronaviruset.

Mohamed säger, att fem av sex avlidna med svensk-somalisk bakgrund var bosatta i Järvaområdet i Stockholm. Det handlar om stadsdelarna Kista/Rinkeby och Spånga/Tensta. Den sjätte bodde i Järfälla kommun.

Många bor trångt – flera generationer kan bo i samma lägenhet – och det kan spela in. Mohamed menar också, att folkhälsan generellt sett är sämre i områden som Järva. Kulturella aspekter kan också ha betydelse för smittspridningen.

”I den somaliska kulturen är det viktigt att umgås, stötta och besöka varandra, speciellt om någon är sjuk. När viruset spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska och många levde som vanligt.” Det säger Mohamed. Därför har svensk-somaliska läkarföreningen nu släppt information om Coronaviruset på somaliska.

Att information inte redan tidigare skulle ha gått ut, stämmer dock knappast. Sveriges Radio har sedan länge en somaliskspråkig redaktion. Den borde rimligen ha rapporterat även om Corona på somaliska. När NB Nyhetsbyrån kikar in på redaktionens nyhetsflöde, ser man att det finns gott om information kring ämnet.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!