Trump funderar på att öppna USA igen

Trump funderar på att öppna USA igen

Donald Trump står inför ett vägval. Antingen startar den amerikanska ekonomin snart igen, med risk för en ytterligare spridning, eller så fortsätter man att hålla stängt, med risk för ökad arbetslöshet och företag som går omkull. ”Vi kan inte låta botemedlet vara värre än problemet självt”, twittrar Trump. Det rapporterar Hufvudstadsbladet.

Annons

Stängningen av USA har fått den amerikanska ekonomin att gå kräftgång, och tecken på ökande arbetslöshet, fallande kurser och krisande företag har fått Trump att oroa sig. Dessutom närmar sig valet.

”Vi kan inte låta botemedlet vara värre än problemet självt. I slutet av den här 15-dagarsperioden kommer vi att fatta ett beslut om vilken väg vi vill gå.” Det skriver presidenten.

Vid en presskonferens i Vita huset utvecklade han resonemanget: ”Vi kommer inte att låta det här förvandlas till ett långvarigt finansiellt problem.” Det kan röra sig om en rätt snar öppning. Trump tillade: ”Vi pratar inte om månader.”

Framför allt menar Trump, att det går att öppna en del delstater med få fall. Han nämner Nebraska, Idaho och Iowa som exempel, samtidigt som åtgärder fortsatt kommer att krävas i exempelvis New York.

Beskeden går dock emot flera råd på den medicinska sidan, där läkare och folkhälsoexperter har uppmanat till social distansering. Trump håller dock inte med: ”Om det vore upp till läkarna skulle de säga att vi skall stänga hela världen.”

Presidenten har också ryckt ut till försvar för amerikaner med asiatiskt ursprung. De har oförskyllt lastats för spridningen av Corona, menar han. ”Det verkar som att det kan ha varit lite av ett taskigt språk mot asiat-amerikanerna i vårt land och det gillar jag inte alls.”

Trump sade också, att det stödpaket som har fastnat i senaten nu närmar sig ett godkännande och att det behövs även om ekonomin startas igen, eftersom Coronapandemin fortsatt kommer att ha en stor påverkan på USA:s ekonomi.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!