Linnea beviljades aktivitetsersättning från Försäkringskassan – efter att hon tagit sitt liv

Linnea beviljades aktivitetsersättning från Försäkringskassan – efter att hon tagit sitt liv

Den 8 februari i år orkade inte Linnea kämpa mer. Efter avslag på avslag gällande aktivitets- och sjukersättning från Försäkringskassan valde Linnea, 22 år, att ta sitt liv.

Annons

Jag tänker på Linnea hela tiden, jag kan knappt sova om nätterna, säger Linneas mamma. 

Linnea hade blivit piggare, hade planer för framtiden och hade fått tillbaka livsgnistan.

Allt var på väg åt rätt håll och Linnea ville börja läsa upp sin högstadie- och gymnasiekompetens då hon saknade avgångsbetyg. 

Men en söndag i början på februari i år hittades Linnea livlös i sin bostad av en närstående. Då hade hon precis hunnit fylla 22 år.

– Hon pratade inte med oss om hur dåligt hon mådde, bara med hennes närmsta vänner, så det kom som en fullständig chock, berättar Linneas mamma. 

Led av bipolär sjukdom

Linnea hade haft svårt att klara skolan i yngre ålder, mycket till följd av ångest på grund av tidig mobbning. Linneas mamma upplevde att skolan var dålig på att ta ansvar för hennes situation och att de misslyckades med att få henne att gå ut med godkända betyg. 

Annons

– Till exempel gav de inte Linnea möjligheten att studera hemifrån. Linnea gick på Waldorfskola vilket passade henne bra, men just bemötandet av Linneas problematik upplevde jag saknades. Förmodligen var det en fråga om resurser, menar Linneas mamma. 

2018 fick Linnea fick diagnosen Bipolär sjukdom typ 2. Det var en överläkare på vuxenpsyk som diagnosticerade henne. Linnea fick genomgå en hel del tester för att rätt diagnos skulle fastställas.  

Bipolär sjukdom är ett kroniskt sjukdomstillstånd med växlande perioder av depressioner och manier. Bipolär sjukdom delas upp i två olika typer, typ 1 till typ 2. Man beräknar att runt en procent av den svenska befolkningen drabbas av bipolär sjukdom. 

Linnea led av typ 2, vilket innebär episoder av depressioner och hypomanier, det vill säga nedåtperioder och uppåtperioder. För Linnea innebar det att hon kunde vara stundom i eufori, stundom depressiv. Under vissa tider led hon av kraftig ångest, vilket hon medicinerades för. Detta för att balansera och jämna ut topparna och dalarna. 

När Linnea skulle söka in till gymnasiet saknade hon godkända avgångsbetyg vilket gjorde att hon mådde ännu sämre och kände sig värdelös, menar Linneas mamma.

– Jag misstänkte även att Linnea hade borderline. Psykiatrin måste ha missat det, men alla tendenser och kriterier stämde in på henne, berättar Linneas mamma.

Borderline är en emotionell instabil personlighetsstörning som gör att man har svårt att kontrollera sina känslor. 

Avslag på avslag

Linneas sjukdom gjorde det svårt för henne att ta ett vanligt jobb. Därför tog hon kontakt med Försäkringskassan ett upprepat antal gånger för att söka ersättning. Dels sjukersättning men även aktivitetsersättning. Linnea hade fått ett läkarintyg 2018 där det framkom att hon inte var arbetsför.

– Vad skulle hon överleva på? Linneas pappa fick försörja henne och betala räkningarna. Hon ville inte leva på socialbidrag, utan stå på egna ben och klara sig själv, säger Linneas mamma.

Linnea hade väldigt bra hand om djur och hade själv två så kallade ”rescue dogs” som mamman beskriver det. Alltså hundar som omhändertagits på grund av vanskötsel eller liknande. Dessa hundar kom att bli ett stort stöd för Linnea. Hon gick dessutom ut på promenader med andras hundar vilket gav lite extra fickpengar, men det var ingen inkomst hon kunde överleva på. 

– Det måste varit en ständig stress att känna sig i skuld. Men hon höll det inom sig. Det var sällan hon visade något utåt, men det måste ha känts värdelöst när hon fick avslag på avslag på det där viset, berättar Linneas mamma.   

Många strängar på sin lyra

Trots att Linnea kämpade med sin diagnos hade hon många vänner och intressen. Hon älskade musik, spela gitarr, inredning, fotografering och vara ute i naturen på landet. Men djur förblev hennes stora passion i livet. Hon fotograferade även djuren och hade en egen portfolio med bilder på hästar, hundar och katter. Linnea älskade att åka ut med bilen och finna nya skogsvägar där hon kunde promenera med sin hund. Linnea åt dessutom bara vegetarisk kost, då hon tänkte på djuren.

Foto: Linnea

– Hon var väldigt rak, pålitlig och ärlig som person. Hon var enormt smart men hade samtidigt problem med tillit till människor. Det kan ha kommit sig av att hon mobbades i skolan som ung. Linnea var väldigt beskyddande och tog hand om en kompis som blev mobbad i grundskolan, detta ledde till att hon själv stöttes ut, berättar Linneas mamma. Hon klagade även ofta på magont, men jag tror att det var psykologiskt, ångesten övergick till rent fysiska besvär, menar Linneas mamma. 

Mobbningen

Linnea fick byta skola ett antal gånger på grund av mobbning och trakasserier. I fjärde klass kunde killarna vara riktigt elaka och vid ett tillfälle hade en av pojkarna kastat in Linnea i en vägg. På en annan skola när Linnea började i femman var det istället tjejerna som var elaka och uteslöt Linnea ur gemenskapen. Skolpersonalen blundade åt problemet.

– Att fysiskt våld får förekomma i skolan får vi aldrig acceptera, säger Linneas mamma.

På Waldorfskolan som hon bytte till senare trivdes hon bättre och fick nya vänner. Bland annat en vän som skulle stå henne riktigt nära.

 – Waldorfskolan blev räddningen, även om de ej kunde nå riktigt ända fram. Mobbningen hon utsattes i mellanstadiet var anledningen till hennes svåra ångest. Det blev en ond spiral. Mobbningen framkallade ångest, vilket i sig gjorde att hon fick svårt att gå upp på morgnarna vilket ledde till icke-godkända betyg i grundskolan, vilket i sig gjorde att hon senare fick svårt att få jobb, menar Linneas mamma. 

Samtal och utredningar

Linnea tog 2011 själv kontakt med Barn och ungdomspsykiatrin, BUP, för att söka hjälp och stöd. Men de kunde inte fastställa hennes diagnos. 

Linnea tog därför kontakt med vuxenpsykiatrin, 2016, som gjorde olika utredningar och försökte förbättra Linneas hälsa. Hon blev erbjuden samtal hos psykolog och fick ett antal mediciner utskrivna. Trots att Linnea haft perioder med självskadebeteende och försökt tagit livet av sig med tabletter vid ett tidigare tillfälle så såg de ingen suicidrisk på vuxenpsyk. Det var hennes dåvarande pojkvän som vid Linneas självmordsförsök meddelade anhöriga som snabbt fick transportera in Linnea till sjukhus för magpumpning, där de kunde rädda hennes liv.

Lördagen den 8 februari i år hade Linnea vaknat upp och troligen känt sig ensam, vilket vanligtvis är ett återkommande symptom vid borderline. En känsla av ständig tomhet, trots att vänner, familj och bekanta finns med i bilden. Linnea hade försökt ringa sin vän under dagen men hade inte fått något svar. 

Vad som hände sedan eller vilka tankar som kretsade i Linneas huvud får vi aldrig svar på. 

Linnea hittades senare död, morgonen därpå, av en närstående i sin bostad tillsammans med sin ena hund och sina två katter. 

– Vi har fått gå på psykologsamtal, det har varit väldigt jobbigt för familj och vänner. Jag lider verkligen med alla som sörjer. Även för Linneas hund måste det ha varit ett fruktansvärt trauma, så den söker nu ny ägare via ”hundar utan hem”, berättar Linneas mamma. 

Beviljas aktivitetsersättning retroaktivt

Linneas överläkare hjälpte till med att söka sjuk- och aktivitetsersättning åt Linnea. Men båda ansökningarna fick avslag, varvid en överklagan upprättades där det framgick att Linnea inte var arbetsför. 

Någon månad efter Linneas död får hon ett brev från Försäkringskassan hem på posten. I brevet står det att ansökan bör kompletteras med ytterligare uppgifter. Men Linnea är inte längre i livet.

Försäkringskassan nås av informationen att Linnea tagit sitt liv och beviljar därmed aktivitetsersättning retroaktivt. Från och med oktober 2019 till februari 2020 blir Linnea beviljad cirka 44 000 kr brutto.

– Det känns som en skam! Hade dessa pengar kommit i tid hade förmodligen Linnea levt idag, säger Linneas mamma sorgset.  

Linneas familj har nu startat upp en fond via Suicide zero till Linneas minne, för att hjälpa andra i farozonen. 

https://egeninsamling.suicidezero.se/fundraisers/till-minne-av-linnea-kiema

Isabelle Eriksson

[email protected]

Fotnot: Linneas familj har godkänt att Linnea benämns med sitt riktiga namn samt att bild får publiceras på Linnea. Även insamlingen till Linneas minne har godkänts för publicering.

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!