Wallenberg köper Bromma sjukhus för 570 miljoner

Wallenberg köper Bromma sjukhus för 570 miljoner

I tisdags klubbades beslutet igenom i regionfullmäktige att försäljningen av Bromma sjukhus genomförs. Köparen är Vectura AB, ett företag som ägs av familjen Wallenberg. Beslutet kantas av mycket kritik och en hård debatt. Det skriver tidningen Mitti.

– Det här möjliggör mer vård och omsorg i Bromma men även i hela västra Stockholm, säger Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd.

Annons

Beslutet innebär att det Wallenberg-ägda fastighetsbolaget Vectura AB köper Bromma sjukhus för 570 miljoner kronor. Oppositionen ville stoppa och försökte även skjuta upp beslutet genom bordläggning.

Oppositionsregionrådet Talla Alkurdi (S) konstaterar att behovet av vårdplatser för svårt sjuka äldre i Stockholm ökar.

– Att i det läget sälja ut ett helt sjukhus med över 100 vårdplatser är vansinnigt. I och med försäljningen kan vården endast garanteras i fem år till, efter det finns inga garantier för att det kommer bedrivas vård i byggnaden, säger hon.

Anna Sehlin, Vänsterpartiets regionråd, säger till tidningen Mitti att beslutet är ansvarslöst.

– De blågröna vill sälja fungerande sjukhuslokaler mitt i coronapandemin när vi akut behöver fler vårdplatser. Ingen vet hur många som kommer att bli sjuka eller hur många intensivvårdsplatser som behövs. Vi har förmodligen för få platser, säger hon.

Sverigedemokraterna röstade även de emot försäljningen. Det räckte dock inte för att stoppa den.

Bromma sjukhus hyrs idag ut till hälften av regionens hälso- och sjukvårdsförvaltning samt Stiftelsen Stockholms sjukhem. Övriga ytor är tomma och är i behov av renovering.

Annons

Köparen Vectura är ett helägt dotterbolag till Patricia Industries, vilket är en del av Investor AB. Investor AB grundades av familjen Wallenberg för hundra år sedan.

Vectura har sagt sig vilja genomföra en upprustning för att ”erbjuda ett nytt vård- och omsorgsboende samt ytterligare vårdverksamhet”.

– Det är bra att långsiktiga aktörer vill vara med och ta ansvar för att bygga ut sjukvården i en växande Stockholmsregion, säger Tobias Nässén.

Andreas Swedberg

Läs också:
Förrådskaos på flera sjukhus – olagligt låg beredskap enligt MSB

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!