Från Italien och Portugal

Från Italien och Portugal

Har slagit mig ned i min vinkällare igen. Det är ju fredag afton och dags för Veckans Vinspalt. Vi provar på litet god mat och dryck. Det behöver man trots allt och skall man stå ut med social isolering, kan det här vara ett bra alternativ till att hänga i en bar någonstans.

Annons

För bar-häng bör man nog i dessa tider bara ägna sig åt med viss urskiljning och gott omdöme. Eller inte alls, om ni så vill. Var och en må bli salig på sin fason, så låt oss inte diskutera det. Men är du frisk, så behöver du väl inte låsa in dig hemma.

Jag var på fina L’Avventura i Stockholm nyligen. Fantastisk mat och dryck, väldigt italienskt – genomgående, det hörs ju. För oss som älskar Italien är det ju kärvt för närvarande. Och tillbommat. Men man kan väl stötta italienarna genom att äta och dricka deras produkter.

Själv åt jag bland annat en härlig tryffelpasta med en fin Barolo till; Ratti, Marcenasco från 2016. En härlig upplevelse och en fin kväll.

Härnere i min vinkällare plockar jag fram en litet speciell portugis: En Conceito från Dourodalen. ”Portvinsdruvor” upplyste man mig om på Systembolaget. Kanske för att man vet att jag gillar port. Och Porto ligger ju precis vid flodens utflöde i Atlanten.

Och visst var det mycket av portvin i denna dryck. Men inte så alkoholstark. Den finns på tillfälliga sortimentet och kostar 299 kronor. Passar bra till grönmögelost, men gifter sig garanterat även med något grillat eller kraftigt vilt. Litet åt italienska Amarone till. Eller en kalifornisk Zinfandel.

Det blir nog bra, vad ni än testar till. Oavsett man sitter hemma och provar eller går ut en sväng och ha det litet luftigt till granngästen. Din lokale krögare kan behöva litet draghjälp i dessa tider. Han har ett tungt lass att bära och det kan ju vara roligt om vederbörande överlever den här krisen.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!