USA anklagar WHO för att gå Kinas ärenden kring Corona-pandemin

USA anklagar WHO för att gå Kinas ärenden kring Corona-pandemin

USA:s president Donald Trump kritiserade i veckan World Health Organization i skarpa ordalag för att de har haft för mycket fokus på Coronaspridningen i Kina och har givit dåliga råd. Han kommer att avvakta med fler betalningar till WHO. Det rapporterar Reuters.

Annons

WHO dess ledning och projekt ifrågasätts numera allt oftare. NB Nyhetsbyrån har nyligen skrivit om hur bl a svenska skattepengar har gått till den beryktade diktaturen i Turkmenistan och hur WHO-konferenser på tobaksområdet i sin tur har finansierats av just Turkmenistan.

Nu gäller kritiken WHO:s agerande kring Corona. “The W.H.O. really blew it,” skrev Trump nyligen på twitter. Han konstaterar, att han och USA lyckligtvis ignorerade WHO:s råd att hålla gränserna mot Kina öppna. ”Varför gav de oss dessa felaktiga rekommendationer?”

Trump konstaterar, att trots att WHO till stor del finansieras av USA, är FN-organet ändå väldigt Kina-fixerat. Vid en pressbriefing i veckan vidhöll Trump sina anklagelser mot WHO, som – menar konservativa i USA – har lutat sig mot felaktiga uppgifter från kineserna.

Den amerikanske presidenten är arg för att WHO har givit dåliga råd. Han säger, att man kommer att hålla inne pengar FN-organet. Detta bekräftas av republikaner i Senaten, som anser att WHO har gått kinesernas ärenden.

FN avfärdar kritiken som orättvis, men WHO har inte velat kommentera Trumps utfall för Reuters. I Peking har man dock prisat WHO:s insatser och man säger, att Kina kommer att fortsätta att stödja WHO i dess arbete.

Den 31 januari rådde WHO länderna att fortsatt hålla gränserna öppna, trots Coronautbrottet, även om man lät förstå, att länder var fria att vidta åtgärder för att skydda sina medborgare. Samma dag påannonserade USA reserestriktioner från Kina.

I förra veckan krävde den republikanske senatorn Marco Rubio att WHO:s generaldirektör Tedros skulle avgå, eftersom han ”tillät Peking att använda sig av WHO för att missleda världssamfundet”.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!