Vad dricker vi till påskalammet?

Vad dricker vi till påskalammet?

Vi kör väl Veckans Vinspalt en dag tidigare, så att alla hinner till Systembolaget i eftermiddag, om det skulle behövas. Långfredag brukar det vara hermetiskt tillslutet, så då gäller det att handla vad man behöver redan på skärtorsdagen.

Annons

Jag tycker om sill och nubbe till jul, påsk eller midsommar. ”Piratens Besk”, som har en del av malört och citrus över sig och dessutom inte är fullt så stark som annan snaps, tycker jag gör sig fint till sillen och äggen i påsk. Kanske en Corona-öl med litet citrussmak till det?

Sedan skall vi väl ha lammstek. En klassiker, tycker jag, som gärna kan kombineras med ett gott rödvin från fåravelns Mecka: Australien eller Nya Zeeland. Jag plockade ut Hope, en kryddig och litet fatig australiensisk Shiraz för 89 kronor (nr 6894). Testade den faktiskt till grillad oxfilet igår och det funkade också.

Sedan då – om ni plockar fram litet får- eller getost eller en god Brie – skulle jag välja en litet fylligare fransk Sauvignon Blanc. Les Fumées Blanches är mitt val. Lite päron i, smakar faktiskt litet av den rökiga dimma mellan kullarna som har givit just detta vin sitt namn. Den ligger på 93 kronor (nr 22139) och sitter perfekt till osten!

Ja, kära läsare och vinälskare, det var några idéer om vad påsktaffeln kan bjuda på, men såklart finns det mycket, mycket mera att prova. Ni har säkert en del idéer själva. Tar gärna emot tips! Och med detta är det väl bara ett önska er alla en riktigt Glad Påsk!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!