Påsken – lidande, uppståndelse, ris och ägg…

Påsken – lidande, uppståndelse, ris och ägg…

Påskägg, påskris, påskkärring och påskhare – det finns många symboler för den kristna Påsken. I grund och botten handlar det om Kristi död och uppståndelse, men det budskapet har väl tyvärr försvunnit i mycket annat kring firandet. Kanske är det ändå äggen som har blivit den verkliga symbolen.

Annons

I år hittar man inte så mycket av det kristna budskapet – inte ens om man letar – eftersom kyrkorna oftast är stängda. Och Långfredagen är väl mer stilla än den har varit på decennier. Denna dag som för ett par generationer sedan var tillbommad och då mörka kläder var påbjudna.

 Äggen har en speciell plats i traditionen och enligt historien fanns äggtraditionen redan i det gamla Kina, i Rom och även i forntidens Persien. Ägget sägs vara en fruktbarhetssymbol. I det ortodoxa Ryssland tillverkades under tsartiden praktfulla ägg av juveleraren Carl Fabergé, av vilka en del finns kvar idag.

En annan förklaring till äggen kan vara, att hönsen börjar värpa ordentligt vid denna tid på året. Men å andra sidan värper höns i det närmaste hela året runt, så den förklaringen kanske inte heller håller fullt ut.

Påskharen kom rätt sent till Sverige – på 1900-talet – via Tyskland och Danmark och har väl mest fått sin spridning i södra Sverige. Haren har nog blivit vanligare idag och brukar ha namn om dig att gömma ägg, som man får leta efter.

Påskkärringarna har litet mer oklart ursprung, men traditionen kommer antagligen från 1600-talets häxprocesser. Kärringarna förknippades med djävulen och for iväg natten till skärtorsdagen på sina kvastar för att träffa Hin Håle på Blåkulla. Traditionen att klä ut sig finns ned i 1800-talet.

Påskriset, till slut, är väl det som traditionsmässigt ligger närmast Jesu lidande. Hela veckan före Påsk kallas Stilla veckan. Då skulle man vara dämpad förr i tiden. Riset ställde man ut för att påminna om lidandet, när Kristus gisslades.

Riset kunde användas för att piska sig själv – men också andra. Det gjordes även under Fastan i början av året. Och här har vi grunden till vår högtid, liksom judarna högtidlighåller uttåget ur Egypten och fångenskapen.

Annons

Och hur ni än firar, var ni än lägger tyngden, tillönskas ni av NB Nyhetsbyråns redaktion en Påskhelg!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!