Hjortensbergsbadet-Medley i Nyköping har infört könsseparata relaxtider

Hjortensbergsbadet-Medley i Nyköping har infört könsseparata relaxtider

Hjortensbergsbadet-Medley i Nyköping har infört könsseparata relaxtider på tisdags- och torsdagskvällar under badhusets ordinarie öppettider. Badhuset ligger strax intill utanförskapsområdet Brandkärr och enligt personal på badhuset som Nyhetsbyrån varit i kontakt med har de könsseparata relaxtiderna blivit riktigt poppis.

Annons

Vi ser en ökad efterfrågan hos våra medlemmar, säger Kenny Karlsson som är platschef på badhuset.

Badhuset Hjortensbergsbadet i Nyköping som numera drivs av det privata bolaget Medley AB har sedan en tid tillbaka infört speciella relaxtider där kvinnor och män hålls separerade. På tisdagar är relaxen öppen för enbart män mellan klockan 18 till 21. Samma tider gäller på torsdagar, men då får enbart kvinnor vistas i badhusets relaxutrymmen. 

Badhuset erbjuder både inomhus- och utomhusbad och ligger strax intill stadsdelen Brandkärr som i en rapport beställd av Nyköpings kommun pekats ut som ett radikaliserat område.

Nyköpings kommun äger fastigheten som badhuset ligger i men bolaget Medley AB, som är en ledande aktör i bad- och friskvårdsbranschen i Sverige, hyr badhuset samt har ett avtal med Nyköpings kommun att driva verksamheten. 

Det har tidigare rapporterats i media om att badhuset renoverats i många år och att kostnaderna i samband med det stuckit iväg. Men enligt Nyhetsbyråns granskning har det inte rapporterats något om att badhuset infört könsseparata relaxtider.  

Karina Josevski (MP) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Nyköping. Hon tillträdde den första januari 2019 och har som ordförande i kultur- och fritidsnämnden ansvar för fritidsanläggningar, däribland badhuset. Hon kände inte till att Hjortensbergsbadet-Medley infört könsseparata relaxtider.

– Vi har ingått ett så kallat tjänstekoncessionsavtal mellan kommunen och Medley AB. Jag ska höra av mig till verksamhetschefen på Medley angående detta avtal och återkomma om badhuset uppfyller kraven om jämställdhet, säger Karina Josevski till Nyhetsbyrån.  

Annons

Nyhetsbyrån väntar fortfarande på svar från Karina Josevski.   

Medley driver cirka 30 badanläggningar fördelade på 21 kommuner runt om i landet. I Nyköping driver Medley två anläggningar, dels Hjortensbergsbadet-Medley och dels Stenkulla träningscenter.

Nyhetsbyrån har ringt runt till flera av Medleys anläggningar för att höra om fler badhus infört könsseparata relaxtider, men det verkade inte förekomma på alla badhus.

Det var för ett par år sedan frågorna gällande könsseparerade bad- och relaxtider duggade tätt i media samt debattprogram. 

Carl-Åke Andersson (S) är ordförande i kommunfullmäktige i Nyköpings kommun. Han kände inte heller till att badhuset infört könsseparata relaxtider.

– Detta visste jag inget om. Kommunen driver inte badhuset, utan verksamheten ligger ute på entreprenad. Jag hänvisar till ordförande i kultur- och fritidsnämnden som har bättre koll på hur avtalet är utformat. Min mening är att badhuset inklusive relax bör vara öppet för alla under ordinarie öppettider, säger Carl-Åke Andersson till Nyhetsbyrån.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tidigare utrett frågan om separata bad- och relaxtider för kvinnor och män. Slutsatsen var då, att generellt sett är separata badtider diskriminerande, men undantag kan göras om det finns ett berättigat syfte. Syftet motiverades med att kvinnor på grund av kulturella och religiösa skäl annars inte skulle kunna få lära sig att simma. De separata relaxtiderna för kvinnor och män anses däremot vara förenliga med diskrimineringslagen.  

Nyhetsbyrån har mailat DO för en kommentar i just det här fallet då de könsseparata relaxtiderna är förlagda under ordinarie öppettider men inte fått något svar.

Isabelle Eriksson

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!