Uruguay – ett ganska ovanligt vinland…

Uruguay – ett ganska ovanligt vinland…

Uruguay var fram till 2018 ganska okänt som vinland för oss svenskar. Man har för all del odlat vin där sedan mitten av 1800-talet och i grannländerna ännu längre tillbaka. Men det tog ett tag för lilla Uruguay att sätta sig på marknaden. Idag är man dock fyra i Sydamerika efter Argentina, Chile och Brasilien.

Annons

Framför allt få man ganska mycket vin för pengarna, om man handlar sydamerikanskt. I tider då både dollarn och euron är högt värderade mot den svenska kronan kan det löna sig att köpa därifrån.

Jag kom som vanligt inseglande med inköpslistan till ”mitt” systembolag härom dagen och frågade mina vänner: Vad skall jag skriva om på fredag, tycker ni? Det blir hamburgare på dovhjort, berättade jag. Och jag behöver ett gott och passande vin till. En av dem grep tag i mig och ledde mig fram till bokstaven ”U”. Nej, inte ”U-land” – ”Uruguay”. Hon pekade och sade: ”Prova den”.

Jag skall villigt erkänna, att jag aldrig har druckit vin från Uruguay. Jag har jagat uppe vid Uruguayfloden på gränsen mellan Argentina och Uruguay. Men jag har aldrig satt min fot i detta vinland, som räknar sina anor från baskiska vinmakare, som slogs sig ned där för 150 år sedan. Basen för produktionen är den ursprungligen sydfranska druvan Tannat, som passar klimatet väl.

Garzón, heter vinet. Nummer 3210 på Systembolaget till det förhållandevis facila priset 129 kronor. Det är ett kraftfullt vin, som säkert kan lagras några år också. Men redan nu passar det utmärkt till får, nöt och vilt. Och det är fantastiskt till grillade hamburgare på dovhjort. Det kan jag lova!

Men ta det så nätt – här finns mycket tanniner. Drick rikligt med vatten vid sidan av, annars är risken för ett tungt huvud morgonen därpå överhängande…

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!