Torterade och gruppvåldtog kvinna – fortfarande på fri fot

Torterade och gruppvåldtog kvinna – fortfarande på fri fot

Trots att Damir Ali-Ali dömts för pistolhot, tortyr och våldtäkt i en källare är Damir Ali-Ali en fri man. Detta efter att hovrätten i Skåne och Blekinge sänker straffpåföljden då hans ålder är oklar. ”De tidigare uppgifterna från rättsmedicinalverket visar på en osäkerhet kring åldern,” säger Henrik Timan, Damir Ali-Alis advokat till Nyhetsbyrån.

Annons

Damir Al-Ali är syrisk medborgare och tillsammans med hans äldre bror lurade de med sig en kvinna ner till en källare i Malmö våren 2017. I källarutrymmet tvingade Damir Ali-Ali brottsoffret att ta av sig kläderna för att därefter spruta kallt vatten på henne. Damir Ali-Ali har sedan vid upprepade tillfällen i samförstånd med flera okända gärningsmän våldtagit och torterat kvinnan under kniv- och pistolhot. Flera slag ska även ha tilldelats mot kvinnans kropp i källaren. Hennes händer och fötter ska ha varit fastbundna vid övergreppen.

Tidigare dömd för grov våldtäkt

Damir Ali-Ali ska vid ett tidigare tillfälle tillsammans med ytterligare en gärningsman turats om att våldtagit en kvinna. Detta genom att olovligen ha brutit sig in i kvinnans bostad våren 2017. Kvinnan våldtogs under stryptag under flera timmars tid i lägenheten. Sparkar och slag ska ha tilldelats mot kvinnans kropp. Motivet för våldtäkten ska ha varit att kvinnan uppgett till polisen att en av gärningsmännen burit pistol.

Påstår att han varit minderårig

Vid tidpunkten för våldtäkterna har Damir Ali-Ali gjort gällande att han varit under 18 år. 

Hovrätten har haft svårt att bedöma Damir Ali-Alis exakta ålder. En medicinsk åldersundersökning gjordes, och den sammanlagda bedömningen ansåg hovrätten, var att Damir Ali-Ali var över 18 år när våldtäkterna utfördes. Bedömningen gjordes utifrån en tandröntgenundersökning av Damir Ali-Alis visdomständer i underkäken samt en magnetkameraundersökning avseende lårbenets nedre tillväxtzon. Damir Ali-Alis pappa har däremot genom uppvisande av sonens syriska pass kunnat påvisa att Damir Ali-Ali varit under 18 år när våldtäkterna utförts.

Överklagade domen

Annons

Malmö tingsrätten dömde Damir Ali-Ali till fängelse i fyra år och sex månader samt utvisning till Syrien för bland annat grov våldtäkt, människorov, stöld och försök till utpressning. Damir Ali-Ali var dock inte nöjd med domen och överklagade målet till Hovrätten 2018. Där gjorde hovrätten en ny bedömning och valde att tro på Damir Ali-Alis historia, det vill säga att han ska ha varit minderårig vid tidpunkten för våldtäkterna. Straffet sänktes därmed till två år och sex månader.

Hovrätten i Skåne och Blekinge hävdar i senaste domen som föll den 16 april i år att utvisningen till Syrien skulle orsaka allvarliga ”men” för våldtäktsmannen Damir Ali-Ali, varav tre månader drogs av för eventuella trauman. Damir Ali-Ali fick dessutom ytterligare ett avdrag på tre månader för att han suttit frihetsberövad under en längre tid. 

På fri fot

Damir Ali-Ali är nu försatt på fri fot efter att suttit frihetsberövad i två år och åtta månader. Straffvärdet för alla de brott han begått bedömdes initialt till tio års fängelse.   

Hovrätten har tidigare dömt Damir Ali-Ali till utvisning, men enligt Damir Ali-Alis advokat Henrik Timan kommer utvisningen överklagas då domen inte vunnit laga kraft ännu.

Isabelle Eriksson

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!