Rött vin till buffelfilet och impalastek

Rött vin till buffelfilet och impalastek

Då var det fredag igen. Vi håller oss kvar söder om ekvatorn efter förra veckans avstickare till Uruguay, ett vinland som nog är mindre känt i Sverige. Idag byter vi kontinent och besöker välkända Sydafrika!

Annons

Man brukar säga att Sydafrikas viner odlas inom en radie av cirka fem mil från Taffelberget i Kapstaden. Här sker den definitiva lejonparten av södra Afrikas vinproduktion. Utanför Sydafrika hittar vi enstaka vingårdar i exempelvis Namibia. Men kvaliteten är väl sådär…

Jag har gjort många resor till södra Afrika, jagat och ätit och druckit gott efter jakten. Här behövs ofta litet kraftigare doningar – sydafrikanerna älskar sitt kött och att samlas rund elden och grilla – braai – på kvällen.

Är man på jakt kan det vara trevligt att laga till och äta det man har nedlagt under dagen. Kanske en bättre köttbit från den smäckra impalaantilopen? Eller rentav fileten från den buffel du fick ned efter enveten jakt i flera dagar?

Systembolaget har också en hel del att erbjuda – även om tillgången på impala och buffel är begränsad i Sverige…

Jag tycker att du skall testa en Vanderstel – ett kraftigt rött vin från Stellenbosch. Nummer 4638 i Systembolagets register – 139 kronor. Och alla tre ”klockorna” visar tio: fyllighet, strävhet, fruktsyra.

Jag testade det igår till grillat kött från dovhjort. Vilken hit!

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!