Asylpolitiken rullar på som vanligt

Asylpolitiken rullar på som vanligt

”Stängda” gränser påverkar inte asylpolitiken. Men eftersom andra EU-länder – till skillnad från Sverige – har stängt sina gränser inom unionen, samtidigt som flyget går på sparlåga globalt, är det betydligt svårare för migranter att ta sig hit. Detta skriver Expressen.

Annons

Migrationsverkets veckostatistik visar under april, att antalet asylansökningar ungefär är halverade jämfört med samma period 2019. Färre kommer från personer som reser in i landet. Detta enligt Migrationsverkets ledning.

Däremot kommer det in asylansökningar från människor som redan befann sig i Sverige när inreseförbudet trädde ikraft. Det kan handla om folk som har arbetat svart, nu har blivit av med jobbet och söker asyl i stället.

Som asylsökande får man dagersättning och boende – och det gäller även för den som saknar asylskäl. Det är ett missbruk som Sverige inbjuder till, då Migrationsverket inte har rätt att snabbavvisa någon.

Uzbekistan är numera det vanligaste ursprungslandet. I början av 2020 gick Uzbekistan om Syrien som främsta asylland, trots att uzbeker sällan kan anses ha skyddsskäl. Andra vanliga asylländer är numera turistlandet Georgien, Ukraina, Albanien och Colombia. Sydamerika ökar.

EU-länder har sedan 2013 kunnat lista så kallade säkra länder, till vilka man kan snabbavvisa asylsökande. Men svenska politiker har aldrig infört det systemet. Därför har migranter kunnat lämna in grundlösa asylansökningar för att jobba svart under handläggningstiden eller, som i fallet med de georgiska stöldligorna, begå brott.

I januari i år deklarerade dock migrationsminister Morgan Johansson (S), att man siktar på att införa en lista över säkra ursprungsländer, som kan börja gälla nästa år. Det är dock mer eller mindre omöjligt att skicka tillbaka folk till Uzbekistan.

Idag reser exempelvis uzbeker in med turistvisum oftast utfärdade i Lettland eller Polen. Enligt Dublinförordningen finns en möjlighet att skicka tillbaka asylsökande till det land som utfärdade viseringarna. Det är inte osannolikt att länder som Lettland och Polen då skulle ompröva sina viseringsrutiner.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!