”Arbetslösa skall inte behöva städa – förnedrande”

”Arbetslösa skall inte behöva städa – förnedrande”

Har man förlorat sitt arbete bör man inte bli än mer förnedrad. Det är oförskämt att föreslå, att arbetslösa skall städa Sverige. Det menar Mattei Marina, vice ordförande i Liberala ungdomsförbundet i västra Stockholm. Inlägget är ursprungligen publicerat i DN.

Annons

”Månaderna mars och april har varit tuffa. Rekordmånga har blivit arbetslösa, ekonomin pekar nedåt och tusentals har insjuknat i covid-19.

I en insändare (DN den 28 april 2020) skriver Monica Ideström att ”arbetslösa borde ges offentliga arbeten för att städa Sverige”. Det är uppriktigt sagt oförskämt.

Folk som blivit arbetslösa just nu är nog oroliga hur de kommer få ihop vardagen. Är det juristen från Stockholm, muraren från Pajala eller restaurangbiträdet från Lund som ska straffas genom att städa upp andras skräp, bara för att de blivit arbetslösa?

Ska arbetslösa få någon ersättning för arbetet eller ska a-kassan vara deras ”lön”? Ska högskoleutbildade piloter, näringslivsutvecklare eller civilingenjörer börja plocka fimpar i Humlegården som tack för att de utbildat sig i många år?

Ska svetsaren, busschauffören eller kokerskan börja delta i klottersanering eller sopa gatorna? Och hur ska man få folk att göra ett annat jobb än deras eget? Ska de tvingas till det? Och ifall de vägrar, ska de förlora sin a-kassa?

Det finns många frågor hur insändarskribenten tänker sig dessa förslag skulle fungera. Dessutom är det många som nog blir oroliga och kränkta över tanken att de ska arbeta med fönsterputsning eller tuggummistädning.

Jag förstår dem. Har man förlorat sitt arbete bör man inte bli ännu mer förnedrad.”

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!