Viner från pusztan – Ungern när det är som bäst!

Viner från pusztan – Ungern när det är som bäst!

Det är fredag och dags för Veckans Vinspalt. Idag håller vi oss i Europa – mitt i Centraleuropa. Ungerska röda viner är kanske inte så kända i Sverige, i alla fall inte bättre viner. Men man har en vintradition i landet som går tillbaka till Romarikets dagar.

Annons

Eftet en resa i Ungern för ett antal år sedan var jag inspirerad och frågade efter bättre ungerska röda viner på Systembolaget. Nej, svarade man. Man hade inte mycket mer än klassikern Egri bikavér (tjurblodet från Eger) att erbjuda. Och då talar vi om det enklare slaget.

”Det är ingen idé att ta in viner från länder som Ungern, om de kostar mer än 50-60 kronor”, sade man litet arrogant. Men jag skulle säga, att det är fel. Ungern har massor med bra viner att erbjuda och attityden börjar nog lyckligtvis ändras. Liksom svenskens köpmönster.

Den ungerska vinindustrin moderniserades betydligt mot slutet av 1980-talet och efter ”järnridåns” fall kom exporten igång på allvar. Här finns mycket att upptäcka – över hela landet.

Den – gissar jag – mest kända vinregionen är Tokaj-Hegyalja och vinerna därifrån (tokaji) kallas på svenska ofta tokajer. Det handlar om söta, vita viner på ädelröteangripna druvor. Dem brukar man kunna hitta på Systembolaget. Annars är kanske Eger-distriktet det som ligger närmast till hands.

Just nu finns ett mycket fint ungerskt rödvin på tillfälliga sortimentet. Jodå, det handlar om ”tjurblod” från Eger. Av hög kvalitet. För en flaska St Andrea Merengö, 2016 (nummer 95261) får du betala 327:-. Då får du ett riktigt gott vin med smak av ”rökig mineral”.

Vinet är odlat på vulkanisk mark som ger det en speciell karaktär. Liknande de italienska viner från Sicilien, som odlas på Etnas sluttningar. Ett härligt, kraftfullt val till nöt och vilt. Det lovar jag. Njut! Skål och god helg!

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!