Världens extremistgrupper drar nytta av krisen

Världens extremistgrupper drar nytta av krisen

Världens extremister drar fördel av den globala krisen i både ord och handling. ”För IS är pandemin ett sätt för Gud att straffa de otrogna och förstöra västvärldens samhällsstrukturer.” Det säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. Göteborgs-Posten skriver.

Annons

Terrorceller genomför nya attacker i Irak och Syrien. Anhängare till IS och al-Qaida är aktiva i Asien och i Afrika – inte minst i Sahelregionen söder om Sahara och i Moçambique.

IS och dess ”hang-arounds” har utnyttjat pandemin. I början av februari förutspådde deras nyhetsbrev att pandemin var Guds sätt att straffa otrogna och muslimer som valt fel väg. Sympatisörer har uppmanats att begå terrordåd mot väst och rikta in sig mot svaga stater för att förstärka kaoset.

”De vill också med förnyade krafter försöka befria IS-fångarna ur al-Hol-lägret i nordöstra Syrien. När alla är upptagna med Coronakrisen ser de ett läge att flytta fram sina positioner igen. De vill även utnyttja folks isolering för att sprida sin propaganda via internet. Genom att visa sin närvaro blir det lättare att locka in och rekrytera unga människor.” Det menar Ranstorp.

Även högerextremistiska rörelser ser krisen som en möjlighet att visa sin relevans och öka radikalisering och rekrytering till de egna leden.

”Deras mål är få till stånd en samhällskollaps. Vägen dit är att förstärka den här krisen. Massarbetslösheten gör att många kommer att förlora hoppet, och där försöker de högerextrema profilera sig.” Det menar Ranstorp. En av de grupper som har försökt utnyttja detta är Nordiska Motståndsrörelsen.

Krisen kommer att få långtgående konsekvenser på många plan. Det tror Magnus Ranstorp. Även måltavlorna för terrorattackerna ändras, när vi isolerar oss.

I jihadistkretsar ute i Europa har det funnits en viss diskussion om att hälso- och sjukvården skulle kunna vara en måltavla för att förvärra och maximera krisen och skapa rädsla och kaos. En annan följd av nedstängning och karantän är att tips om misstänkta individer och verksamheter minskar.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!