Chile – kanske världens bästa viner

Chile – kanske världens bästa viner

Nya Världen – Amerika är väl det vi framför allt räknar dit – har enastående viner. Och Chile utmärker sig. Ungefär samma förutsättningar vid Stilla havet på södra halvklotet som Kalifornien norr om ekvatorn.

Annons

Chilenskt vin har en lång historia tillbaka till 1500-talet, när de spanska conquistadorerna tog med sig vinstockar till det koloniserade landet. Från början handlade det om nattvardsvin, men man utvecklade produktionen.

Med tiden introducerades även de flesta vanliga franska vindruvorna här: Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère och Cabernet Franc. Men först vid början av 1980-talet började Chiles vinproducenter få en verklig renässans. Hela industrin moderniserades.

När exporten kom igång på allvar ökade antalet vingårdar snabbt. År 1995 fanns tolv. Tio år senare mer än 70. Idag är Chile den femte största exportören av viner i världen och den sjunde största producenten.

Chile är ett speciellt vinland. Det har de stora producenterna – inte minst från USA – noterat. På morgonen kommer dimmorna ned från bergen och lägger sig runt vinstockarna, innan solen går upp och ger druvorna deras intensiva, fruktiga karaktär.

Ett väldigt fint chilenskt vin, som finns på Systembolagets specialsortiment, drack jag ikväll. Det passar bra till nöt och vilt, är kryddigt och mustigt, fylligt, strävt och med mycket fruktsyra. ”Klockan nio” rakt av.

Det kan säkerligen ligga några år: Rhu de Alcohuaz från 2013 (nummer 90635). Det har smak av björnbär, choklad och peppar och är ditt för 349 kronor. Kanske inte vardagsvinet, men bland alla rätt billiga (och ofta prisvärda) Chile-viner på Systembolaget sticker det ut rejält!

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!