Ny bok: ”Kameran ljuger”

Ny bok: ”Kameran ljuger”

Sällan i modern tid har väl så mycket fokus legat på vården – inte minst denna vår i kölvattnet av Corona-pandemin. Det är således ganska tacksamt att skriva romaner som utspelar sig i sjukhusmiljö. Johan Frostegårds senaste roman – ”Kameran ljuger”, Lava förlag 2020 – anknyter till förra årets dråpliga drama ”Det nya sjukhuset”, en fiction som hämtad bland annat ur verklighetens turer kring Karolinska.

Nu fortsätter renässansmänniskan Frostegård – läkare, professor, författare – att skriva om sin närmiljö: Vården, läkemedel, forskning… Ett område som liksom övriga delar av vårt samhälle även har präglats av rena modenycker som genuscertifiering och värdegrund. Något som indirekt har resulterat i den kris vi nu går igenom i Corona-spåren. Så Frostegård träffade rätt med boken, även om han kanske inte kunde veta det just när han skrev.

Här har vi i alla fall de flesta ingredienser som har gjort svensk sjukvård till det den är. Humoristiskt skildrade med en allvarlig underton. Hela tiden med spelet bakom kulisserna och de stora ekonomiska intressen som fungerar som styrmedel och driver på aktörerna i vårdsvängen. Du som som gillade ”Det nya sjukhuset” kommer även att gilla ”Kameran ljuger”. Men även om du missade Johan Frostegårds förra bok, kan du förstås ha stor behållning av denna!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!