Skånes landsbygd – ett smörgåsbord för utländska ligor

Skånes landsbygd – ett smörgåsbord för utländska ligor

Krister Einarsson är vår nye krönikör med god insyn i samhällsdebatten och de frågor som är akuta för Sverige. Han skriver skarpt från Skånes perspektiv, om bland annat brottslighet och politik i en landsända som är Sveriges kanske mest exponerade del. På gott och ont… Här nedan följer hans första text – om Skånes utsatta jordbrukare:

Annons

Det finns de som menar att det är en tidsfråga innan landsbygdsbefolkningen tar lagen i egna händer för att skydda sig själv och sin egendom. Man har fått nog av ständiga stölder av bekämpningsmedel, diesel, jordbruksmaskiner och verktyg. Man har fått nog av polisanmälningar som resulterar i – ingenting. Hälften av alla brott tros heller aldrig bli anmälda.

Under 2018 var det enligt Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, endast tre procent av alla inbrott i Sverige som klarades upp. När det gäller dieselstölder är uppklarandesiffran två procent.

Polisen kunde under 2019 rapportera att 50 procent av alla inbrott och 90 procent av alla stölder av båtmotorer, bilar och jordbruksmaskiner utförs av utländska stöldligor.

Enligt en undersökning från Lunds Tekniska Högskola stals det i Skåne 2018 diesel för ett värde av 176 miljoner kronor. Siffran för hela landet stannade på 1,15 miljarder. I dessa siffror är inte stöld av fordon och verktyg medräknade. Gör man det så blir siffran 740 miljoner för Skåne och 4,6 miljarder för hela landet.

Dieselstölderna är vanligast. Men också bekämpningsmedel av olika slag är begärligt gods. Både vad gäller diesel och bekämpningsmedel är det till absolut största delen utländska ligor som utför dessa stölder. Man vet vad som ska stjälas och man har färdiga distributionslinjer som tar hand om det stulna, får det ut ur landet och levererar till ”beställarna”.

Generellt sker det först en rekognosering, i svenskregistrerade personbilar, på  landsbygden där man identifierar var det finns stöldbegärligt gods.  Ofta flera personer i bilen där föraren frågor om vägen, om han kan få köpa olika lantbruksprodukter, om det är här som det är en bil/traktor/släp till salu. När föraren drar till sig uppmärksamheten kollar övriga in var maskinhallen finns, var dieseltankarna är, om där finns specialutrymmen för bekämpningsmedel, om det finns verktyg värda att stjäla. Man tackar för uppgifterna, ber om ursäkt man kommit fel och kör.

Har man hittat vad man letat efter dröjer det inte länge förrän nattliga besökare är att vänta. Då med nödvändig utrustning för att kunna göra inbrott och för att tömma dieseltankar. Men också fordon med lastkapacitet för jordbruksmaskiner och verktyg av varierande storlek.

Annons

Enligt undersökningen från Lunds Tekniska högskola drabbades under 2018 två av tre entreprenörer i Skåne av dieselstölder.

Under 2018 genomfördes elva dieselstölder om dagen i Sverige. 2019  hade siffran stigit till tolv stölder om dagen. Enligt siffror från polisen klaras endast två procent av alla dieselstölder upp.

När det gäller bekämpningsmedel har de flesta gårdar ett lager värt stora belopp. Inte sällan värda flera hundratusen kronor. Bekämpningsmedlen försvaras oftast i dunkar. I en personbil med nedfällda baksäten får man plats med bekämpningsmedel för mycket stora belopp.

Den som drabbas av dessa stölder och gör en anmälan har ofta blivit bestulna förr och vet vad som väntar. Ett snart besked om att förundersökningen är nedlagd. Fakta är att nästan ingen straffas för dessa brott. Riskerna som ligorna utsätter sig för är minimala. Därför fortsätter man. Vem kan tacka nej till ett dignande smörgåsbord där man kan plocka till sig vad man vill ha och sedan slippa betala?

Om de skyldiga skulle gripas och dömas är det hårdaste straffet för grov stöld sex års fängelse. Straffen är inte tillräckligt höga för att polisen med sina begränsade resurser ska prioritera dessa brott. De resurser som finns sätts in på brott som ger längre straff. Under tiden växer otryggheten på landsbygden. Många närmar sig gränsen för vad man ska tåla utan att själv ingripa. Det är inte bara i storstädernas förorter som brottsligheten drabbar de boende, också på landsbygden börjar ett utanförskap växa fram.

Varje år förs stöldgods för miljarder ut från Sverige. Ofta från hamnar i Skåne och över Öresundsbron som blivit väsentliga för att de kriminella distributionsleden ska fungera.

Undersökningar som idag är några år gamla visar att de anmälningar som görs bara är en liten del av de brott som verkligen begås men som aldrig anmäls. Ungefär en fördubbling av anmälda stölder och man hamnar i närheten av hur det verkligen förhåller sig.

Krister Einarsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!