De stora partierna måste ta sitt ansvar!

De stora partierna måste ta sitt ansvar!

Vad händer i Sverige efter Corona? Just nu hörs ingen debatt om något annat än Anders Tegnell. Stefan Löfven håller sig undan och Socialdemokraterna har ökat i opinionsmätningarna. Möjligen för att vi har sett så litet av Löfven.

Annons

Skulle det vara val idag, vore Socialdemokraterna svåra att ignorera. De ligger kring 30 procent. Moderaterna och Sverigedemokraterna respektive runt 20. Tillsammans får de drygt två tredjedelar av väljarkåren.

De tre stora partierna bör snarast göra upp kring migrationsfrågan, som fortsätter att ställa till problem i Sverige. Det kommer visserligen färre hit, men vi lyckas heller inte bli av med dem som inte har i Sverige att göra. allvarligast är väl att brottslingar som skulle ha utvisats blir kvar i en värld med stängda gränser.

En stor fråga som behöver avgöras nu igen – efter två år – är den så kallade Gymnasielagen från 2018. Ett tydligt uttryck för hur galet det blir när ansvar och vågmästarroll för viktiga frågor som invandringspolitiken överlåts på udda småpartier som Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Våren 2020 vet ingen vad som kommer att hända med de unga männen från Afghanistan eller varifrån de nu kom. Deras försörjnings- och boendesituation är oklar, staten har ingen kontroll över om de verkligen studerar och kommunerna knorrar för att de tvingas betala socialbidrag för deras uppehälle.

Det är sagt att de skall skaffa sig arbete och försörjning en viss tid efter studierna, men det lär bli svårt i ett Sverige som liksom resten av världen har lamslagits av en lågkonjunktur. Vad händer alltså nu? Med dem och med alla andra som inte skall få stanna i Sverige?

Nu bör S, M och SD – tillsammans har de den helt dominerande delen av de arbetar- och företagarväljare som finansierar välfärden – göra upp om strama tyglar för invandringspolitiken framöver. De som redan är här bör integreras och få vettiga chanser till jobb och försörjning. De som inte fyller kraven skall ut.

Nu ser det ut som om marginalpartier som Liberalerna och Miljöpartiet är på väg att lämna riksdagen. Det vore välgörande om kommunisterna och centerpartister gick samma väg. Tyvärr är vi väl inte där än. Sedan kunde det äntligen bli ordning och reda i Sverige. De stora partierna behöver ta sitt ansvar igen.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!