”Vi måste agera mot förföljelsen av kristna!”

”Vi måste agera mot förföljelsen av kristna!”

Issa Issa är Sverigedemokrat och lokalpolitiker i Norrköping, kristen och svensk med syriansk bakgrund. Han skriver här om det hot som vilar över de kristna. Framför allt i Mellanöstern – men även i Sverige. Han uppmanar läsaren att lära av historien och förstå vad som händer:

Annons

Vi måste agera mot förföljelsen av kristna i Sverige och Mellanöstern! Visste ni att de kristna i europeiska länderna lider?

De flesta av oss har fått lära oss i skolan om den unga kristna kyrkans situation i romarriket, hur kejsar Nero eller Decius förföljde de kristna och avrättade dem offentligt om de inte lämnade sin kristna tro.

De flesta av oss känner ju också till hur de kristna på 300-talet blev en accepterad grupp och ganska kort efter också blev det romerska rikets statsreligion och hur förhållandena ändrades. Nu var det kyrkan som var i maktpositionen. Och, tänker vi, så har det varit sen dess.

Vår självbild är att den kristna tron och kulturen är västerländsk och det är vår uppgift att se till att vi inte begår övergrepp och utnyttjar vår ställning gentemot andra religioner och kultuer.

Så har det bitvis varit. Men så är det inte längre. Den kristna kyrkan i västvärlden är liten. De flesta kristna återfinns i Sydamerika, Afrika och Asien och de församlingarna växer så det knakar. Det är också så att den kristna kyrkans första platser – alltså Nordafrika och Mellanöstern – alltid har haft de kristna kvar, även efter den muslimska expansionen på 600-talet.

Men i spåren sv islams tillväxt kommer förföljelse. Återigen får kyrkan lida, återigen är förföljelse, lidande och till och med död vardag för den som bekänner sig till Jesus. Och i Sverige vill många kristna utöva sin tro i svenska kyrkan och i syrianska kyrkan. Då blir man attackerad eller läser här och där på Facebook att man inte ska skriva om kristen tro – för Sverige är inte ett kristet land…

Men Sverige är svenskt och kristet – vare sig man vill eller inte. Och även om det inte vore så, betyder det inte att någon annan ska ta över vår tro eller kyrkan. Det betyder inte att präster och biskopar ska få styra vår kyrka och lämna över den till någon annan.

Annons

Vi är här så länge svensk mark är svensk och kyrkorna är våra. Det är vi svenskar som bestämmer. Vi kristna från Mellanöstern kommer alltid att stå bakom Sverige och svenska folket – hand i hand – för att få det gamla Sverige tillbaka och tillsammans minnas folkmorden på de kristna 1915.

I Syrien och Irak har läget blivit akut under de senaste åren. I staden Mosul i Irak har det alltid funnits kristna. Under IS-terrorn märktes de kristnas hus ut med symboler och de ställdes inför ett ultimatum – fly, lämna din tro eller dö.

Ändå är det ganska tyst i europeiska medier. Kanske för att vi fortfarande tänker på en västerländsk människa när vi tänker oss en kristen person. Men det som händer en kristen på en annan plats händer också mig här i Sverige. Vi är alla döpta in i samma kropp. Lider en kroppsdel, lider alla.

Och även om det brinner 1.000 mil bort, så är det inte lång hit. Tro mig. När branden kommer närmare kommer vi själva att känna av den. Men det är redan rök i Sverige och det kan börja brinna närsomhelst.

Jag och många svenska bröder och systrar i vårt vackra land hoppas att det kommer en bättre ledare än Stefan Löfven, en med bättre förstånd som kan skydda Sverige.

Och kristna svenskar, födda här eller utomlands, är lojala med Sverige, det land som har gett oss allt som vi behöver. Vi är lojala med svenska folket som tog emot oss med varmt hjärta. Vi är många. Jag är kristen syrian och stolt svensk och älskar mitt folk – svenskarna.

Issa Issa

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!