Kommunens nya affärsidé – litet av maffiametoder…

Kommunens nya affärsidé – litet av maffiametoder…

Norrköpings kommun har kläckt en ny lukrativ idé för att sysselsätta tjänstemännen och plocka in mer pengar från redan hårt beskattade invånare. Den nya idén har litet av maffiametoder över sig och kom först som ett brev på posten. Du har visserligen inte beställt ”servicen” – men du åker på att betala flera tusen ändå.

Annons

Runt om i kommunen meddelade man för något halvår sedan på litet tafflig svenska att alla enskilda avlopp skulle kontrolleras. Man ombads sedan att svara på detta. Och avslutningsvis varnades: ”Om ni inte skickar in något alls innan den 15 mars så kommer vi att inventera eran anläggning och ta betalt för handläggningstiden”.

Man kunde också fylla i om fastigheten var ansluten till det kommunala avloppet eller om den var obebodd. Då skulle man slippa inventeringen. Och därmed avgiften på drygt 4.000 kronor. En rätt häftig summa för en familj på landet – utan att man egentligen får så mycket för den annat än ett par kommunaltjänstemän som (möjligen) kommer ut och vänder.

Fastigheter är dock bra kassakor för stat och kommun. Du som ägare är inne i registret och du som har tillgångar kan alltid klämmas åt på det ena eller andra sättet.

För fiskus skall ha in sina pengar och den som finns i systemet och enkelt går att pungslå får stå för kalaset. Trots att andra egentligen också borde betala. Men att jaga dem blir för arbetsamt för myndigheterna. Bättre att plocka lågt hängande frukt.

Nå, det är väl gott och väl om man håller koll på utsläpp och miljö och att avlopp är godkända. Men – har det framförts till NB Nyhetsbyrån – nu blev det ändå så, att kommunaltjänstemännen som behövde sysselsättas och avlönas av dina skattepengar skickades ut ändå – även om du anmälde att fastigheten var obebodd.

Dessutom är det ju Corona-tider, så du ombads att inte vara på plats när inspektionen skedde för att inte råka hosta på kommunaltjänstemännen. Vilket kan göra vän av ordning misstänksam: Har de verkligen varit på plats? Har de gjort skäl för mina pengar? Och vad har de egentligen gjort?

Sedan kom det ett brev som meddelade, att man ville ha in kompletteringar med hot om ytterligare timavgifter. Men hade de ens varit på plats? Tja, det vet ju inte fastighetsägaren, eftersom vederbörande ombads att hålla sig borta. Det är ju Corona-tider. Alltid bra att skylla på i tid och otid…

Annons

Och sedan kom första räkningen från Norrköpings kommun: 4.160 kronor. För vad? Jo,för att de skall skriva ett brev till dig och fortsätta en lukrativ affärsidé och plocka dig som fastighetsägare på ännu mer pengar.

Grattis, Norrköpings kommun! En lysande affärsidé! Varför kommer vi att tänka på maffians beskyddarverksamhet…?!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!