Baltiska presidenter fördömer rysk historierevision

Baltiska presidenter fördömer rysk historierevision

Rolf K Nilsson är ny krönikör på NB Nyhetsbyrån. Nilsson är skriftställare, tidigare riksdagsman (M) och chefredaktör för Gotlands Allehanda. Han skriver här om hur våra baltiska grannländer fördömer den ryska historieförfalskningen:

Annons

Det som händer i våra baltiska länder är något som svensk media inte har något större intresse av. Vad man inte borde ha missat är att de tre baltiska ländernas presidenter nu går till angrepp mot den från Kreml styrda historierevision om andra världskriget som pågår.

För några dagar sedan kom de tre baltiska ländernas presidenter med ett gemensamt uttalande där de fördömer de försök som görs från rysk sida att ändra historieskrivningen om vad som hände före, under och efter andra världskriget.
I samband med att det i dagarna var 75 år sedan andra världskriget i Europa slutade har den ryska historierevisionen tagit ny kraft.

I det gemensamma uttalandet av presidenterna Kersti Kaljulaid, Estland, Egils Levits, Lettland och Gitanas Nauseda, Litauen hyllar de krigets offer och de allierade soldater som besegrade nazistregimen och befriade stora delar av Europa från ockupation.

Den reviderade och tillrättalagda bilden av historien som förtiger och förnekar de brott som Sovjetunionen gjorde sig skyldig till döljer helt att för många länder, inte minst de baltiska, blev den sovjetiska ”befrielsen” en ny ockupation som varade till Sovjetunionens fall. Det Ryssland håller på med, menar presidenterna, är inget annat än ren historieförfalskning.

Presidenterna uttrycker också i sitt gemensamma uttalande sin tacksamhet för de 60 västländer som aldrig erkände den sovjetiska ockupationen av de självständiga republikerna Estland, Lettland och Litauen. Något som Sverige, bland de första, gjorde.

I sitt uttalande säger presidenterna:
”We underline the importance of truth and justice. Misrepresentation of historical events that led to World War Two and the division of Europe in the aftermath of the war constitute a regrettable effort to falsify history, and question the very foundation of the contemporary international rulesbased order.”

Presidenterna slår fast att NATO är och förblir grunden för det gemensamma försvaret av deras länder, för europeisk stabilitet och demokrati. Precis om den transatlantiska länkens betydelse för stabiliteten och säkerheten i Europa. Uttalandet är hårt, det är tydligt och det utan att man nämner Ryssland vid namn vid ett enda tillfälle.

Annons

De ryska försöken att skriva om historien så att den passar Kremls politiska syften går ut på att undergräva såväl NATO som EU och framställa Sovjetunionen och Stalin som demokratins och frihetens försvarare.

Rolf K Nilsson

 

Länk till det gemensamma uttalandet: https://www.president.ee/en/meedia/statements/15966-statement-of-the-presidents-of-the-baltic-states-on-8-may-2020/index.html

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!