Tysk socialdemokrat: ”Svenskarna offrar sina äldre för att kaféerna skall vara öppna…”

Tysk socialdemokrat: ”Svenskarna offrar sina äldre för att kaféerna skall vara öppna…”

Karl Lauterbach är en ledande tysk socialdemokratisk politiker och gästprofessor i epidemiologi vid Harvard. Han är också SPD:s hälsopolitiske expert. Han går i en debatt till hårt angrepp mot den svenska Corona-modellen. Han menar, att svenskarnas agerande är erbarmligt och att vi offrar väldigt många äldre människor ”för att inte kaféerna skall behöva stängas”.

Annons

Lauterbach konstaterar även, att epidemiologerna – hans kolleger – vid Harvard inte är särskilt imponerade av den svenska modellen.

Karl Lauterbach var nyligen inbjuden till den tyska talkshowen “Maischberger”, som har fokus på politik och vetenskap. Där debatterade han med de tyska liberalernas partiledare, FDP:s Christian Lindner. Hur har Corona-pandemin hanterats i Tyskland? Man kom även in på den svenska metoden, som sticker ut. Lauterbachs kritik var alltså hård.

Den tyske socialdemokraten förvånades även över att dödligheten är så hög i Sverige med tanke på hur glest befolkat landet är: ”I Sverige är dödligheten tre till fyra gånger högre än som är fallet i Tyskland just nu.” Han menar, att den svenska modellen har misslyckats och att Sverige hade kunnat göra mer för att förbereda sig.

Hans motpart Christian Lindner är inte lika negativ mot den svenska metoden. Lindner understryker, att vi inte har har sett slutresultatet än. Han menar också, att näringslivet borde ha fått större spelrum i Tyskland och att ”lock-down” är en medeltida metod, som vi hade kunnat slippa ifrån genom att se till att det fanns bättre och mer skyddsutrustning. Han förespråkar selektiv nedstängning för ekonomins skull och att man borde ha lagt resurserna på att skydda riskgrupperna.

Christopher Jarnvall

 

Diskussionen kring detta ämne kan följas nedan:

Annons

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!