Corona tvingar oss att tänka om

Corona tvingar oss att tänka om

Där satt halva regeringen, slokörade och litet generade. Kan man ju hoppas. De medgav att beredskapen har försummats och måste byggas upp igen. Sjukvård, beredskapslager, försvar… Allt har rivits ned under ett par decennier. När krisen kommer ser man bristerna.

Annons

Och bristerna inom framför allt intensivvården har blivit uppenbara denna vår. Och den pandemi vi nu går igenom slår även mot resten av samhället. Har vi inte reserver och back-up, går vi en bister tid till mötes.

Men man vinner inga val på försvar och beredskapslager. Valen vinner man på löften, visioner och luftslott. Sedan – med krisen – kommer eftertankens kranka blekhet. Och fråga gärna därhemma: Vill man bli populär i familjen – lägger msn då tiotusen pengar på en rejäl hemförsäkring – eller på en solsemester?

Vi har varit kortsiktiga och förlitat oss på fint väder, goda tider och på en internationell handel, som rullar på. NB Nyhetsbyrån har skrivit mycket om detta. Förhoppningsvis kommer vi att tänka om.

Eller så återgår allt till det ”normala” om ett par år och Lena Hallengren och hennes liks mediokra kolleger har vid det laget glömt beredskapslagren i sjukvården för något annat mer säljande i valrörelsen 2022. Vi skulle inte bli förvånade!

När man passerar svenska städer ser man tydligt hur dålig beredskapen är: Malmö, Helsingborg, Halmstad, Falkenberg, Jönköping, Linköping, Norrköping… Överallt stora logistikcentra byggda på Sveriges bästa åkermark. Enkelt att bereda marken och billigt att bygga.

Och åkerjorden är förödd för alltid. Den går inte att återställa. Aldrig mer!

I Norrköping, exempelvis, har det pågått en lång och utdragen kamp mellan kommunledningen och privata markägare. De senare har byggt upp en viktig livsmedelsproduktion, som nu hotas.

Annons

Kommunledningen – Socialdemokraterna som dompterar Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna – vill bygga logistikcentrum på åkermarken utanför staden. Oppositionen säger ”nej”. Naturvärden, jordbruk, äganderätt, beredskap – det är viktigare för oppositionen. Och ännu är den i majoritet.

Detta har blivit en lång dragkamp och frågan om expropriering sv den sista privata jordbruksmarken är tillfälligt bordlagd. Den kommer säkert upp igen, men tiden arbetar hoppeligen för dem som vill bevara den öppna åkermarken. Detta till trots dundrar nu maskinerna på den jordbruksareal kommunen redan har köpt in. Det asfalteras och byggs för fullt.

Och marken kan aldrig återställas.

Vi har en växande befolkning och en krympande åkerareal. Lägg därtill att vi måste öka vår grad av självförsörjning i framtiden. Det är i nuläget knappt möjligt att försörja Sveriges invånare på de jordar vi har. Men vi måste förmodligen ställa in oss på att göra det.

Corona kanske skakar om en och annan korttänkt politisk valarbetare som värderar några få jobb i en logistiklada högra än livsmedelsproduktion och mat till tusentals. Och Corona och andra kriser kommer tillbaka. Säkert som amen i kyrkan.

Vi hoppas och tror, att framtiden tillhör den som skippar semestern och lägger pengarna på hemförsäkringen. Men vi är inte så säkra. Förmodlingen klingar kristänket av om ett par år och sedan sitter vi här igen med ett gäng kortsiktiga politruker som inte lärde sig ett smack. Bara ville vinna val och med kortsiktiga löften klamra sig fast vid makten.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!