Skolan: ”Medborgare bör ha större rätt till plats än icke-medborgare”

Skolan: ”Medborgare bör ha större rätt till plats än icke-medborgare”

Staffan Gunnarsson är integrationspolitisk talesperson i Medborgerlig samling. Han skriver på Göteborgs-Postens debattsida om hur skolbarnen används i integrationspolitiskt syfte och tvingas till skolresor på två, tre timmar till andra stadsdelar, långt borta från hemmiljö och kamrater. Detta har upprört barn och föräldrar i Göteborg. NB Nyhetsbyrån har tidigare skrivit om detta. Gunnarssons debattinlägg är här återgivet i sammandrag:

Annons

”Grundskoleelever kan inte tillåtas att bli brickor i ett spel för att lösa sociala problem. I Sverige skryter vi ofta om vårt barnperspektiv. Det visar också hur förförande symbolisk svensk politik med dess värdegrund har blivit. Den består mest av fina gester, utan innehåll och inte sällan i sin ytlighet i total avsaknad av egentliga, ärliga avsikter.

Att nyanlända ges förtur framför de som redan går på en skola eller har syskon där, är således en helt galen prioritering. Lika galen som tankarna om att bussa elever från så kallade utsatta områden till mer välfungerande. Precis som med den svenska migrationspolitikens fåfänga och ofta felslagna ambitioner att försöka utjämna orättvisor i världen, utgör synen på skolan som ett verktyg för lika socialt utfall ett grovt misstag.

Medborgare bör självfallet ha större rätt till plats i önskad skola än nytillkomna icke-medborgare, vilka får vara beredda på att ta de erbjudanden som ges. God integration i ett land kan inte åstadkommas genom diskriminering av barn till dess inhemska befolkning. En stat kan heller inte ta emot fler migranter än man har skolkapacitet för.

Att exportera eller fördela problem mellan länder, kommuner eller stadsdelar kommer aldrig att lösa något långsiktigt. För verkliga framsteg krävs tvärtom att man överför fungerande principer och modeller till de områden, där brister uppdagats. Förutsättningarna för barns sociala umgänge blir i grunden hotade om de förlorar den naturliga och dagliga kontakten med gamla kompisar och dem som bor nära och heller inte ges chans att upprätta någon varaktig sådan utanför skoltid med nya klasskamrater.”

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!