Sundsvalls dyra logistikplaner: ”Detta känns som en offentlig variant av Lyxfällan!”

Sundsvalls dyra logistikplaner: ”Detta känns som en offentlig variant av Lyxfällan!”

Else Ammor är drivande bakom det lokala Sundsvallspartiet och har under många år engagerat sig för det unika Petersvik-området med sommarvillor från 1800-talet. Hela området är akut hotat av skövling av det nuvarande styret i Sundsvall: Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet. I stället vill man bygga en logistikanläggning för miljardbelopp, något som skulle drabba skattebetalarna hårt, då kalkylen inte håller. NB Nyhetsbyrån skrev om detta igår.

Annons

Om tio dagar skall Kommunfullmäktige i Sundsvall slutligen besluta om investeringen, en fråga som har pågått i flera år. Är detta slutet för Petersvik?

-Nej. Det blir antagligen ett beslut om investering men vi Petersvik-vänner kommer att överklaga och begära laglighetsprövning. Det finns flera frågor i detta man kan angripa. Inte minst det ökande antal tunga transporter vi kommer att se genom det närliggande villaområdet. All trafik – det handlar om tiotusentals tunga fordon per år – kommer att gå härigenom. Redan dagens situation är oacceptabel och man hade lovat att det skulle bli 40.000 färre årliga transporter. Nu kommer vi nog att se 40.000 fler i stället…

Men är det inte vettigt att bygga ut området med tanke på industrins behov och de arbeten det kan ge?

-Även om man struntar i miljö-, natur- och kulturvärden i Petersvik, kommer man inte ifrån att detta kommer att kosta uppåt 1,2 miljarder kronor. Kommunen tar risken. Samtidigt skall Sundsvall spara 300 miljoner. Kommunen har redan lånat nästan elva miljarder kronor – över 90.000 kronor per invånare. Att låna ännu mer nu vore oansvarigt. På grund av Corona minskar också skatteintäkterna och kostnaderna ökar. Skall man då lägga på ännu mer? Detta känns som en offentlig variant av ’Lyxfällan’. Hade vi gjort samma utsvävningar med vår privatekonomi, hade vi stått på gatan!

Men har inte stora SCA behov av den anläggning som planeras?

-SCA har inte själva fattat något beslut om investeringar. Det kommer man att göra först efter kommunens beslut och det handlar i så fall om en bråkdel av den offentliga satsningen. Det finns heller inget åtagande från SCA:s sida och koncernen har uttalat att man egentligen inte har behov av hela den planerade logistikanläggningen. Det finns alternativ och upplagsplatser har man redan på annat håll.

Kan du då berätta vad som är så viktigt med Petersvik, som har gjort att du och många andra har engagerat er?

Annons

-Det handlar om kulturhistoria. Detta var de klassiska träbaronernas sommarnöjen vid slutet av 1800-talet. Det är vårt kulturarv! Det är också ett fantastiskt naturområde, det är inte förorenat som många andra platser kring Sundsvall och det skulle kunna utvecklas med sin träbebyggelse. Man kan göra en park för friluftsliv. Ett fantastiskt ställe som bör bevaras!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!