Varför är detta så läskigt?!

Varför är detta så läskigt?!

Den 20 maj förbjuds mentolcigaretter i hela EU. Det hade varit ett utmärkt tillfälle att få en mycket stor skara människor att sluta röka. I Sverige handlar det om runt 110.000. Men varken politiker eller folkhälsomyndigheter verkar vara ett dugg intresserade.

Annons

Det finns alternativ. Betydligt mindre farliga. Exempelvis snus med mentolsmak. Eller heat-not-burn-produkter som IQOS med mentol. Sverige är unikt i EU vad det gäller snuset. Så för den som inte kan eller vill sluta röka finns annat än cigaretter. NB Nyhetsbyrån har skrivit om detta tidigare.

I en debattartikel för någon vecka sedan uppmanade Bengt Hedlund, VD för Convenience Stores Sweden, återförsäljare av nikotinprodukter, myndigheter och regering att tänka framåt och ta chansen att få väldigt många människor att sluta röka vanliga cigaretter.

Samtidigt kan vi förmodligen säkert säga, att inget kommer att ske. Annat än att aktivistorganisationer som är emot tobaksbruk och nikotin fortsätter att ”känna” och ”tycka” och försvara sin position med feta statsbidrag. Kosta sedan vad det kosta vill!

NB Nyhetsbyrån har under drygt ett års tid följt svensk och europeisk tobakspolitik. Vi har försökt bilda oss en uppfattning hur man resonerar i världen och hur Sverige hanterar detta. Framför allt kring de mindre skadliga alternativen till cigaretter.

Frågan är minst sagt laddad.

I möten med åtskilliga läkare under lång tid har vi träffat på positiva och negativa uppfattningar kring alternativen. Men vad är egentligen evidensbaserat? Och vad är comme-il-faut att tycka för karriärens skull?

Mellan skål och väg och utan namns nämnande skiftar uppfattningarna. Några säger bestämt ”nej” även till alternativ flrutom totalstopp. Någon menar också att en enstaka cigarett då och då kanske inte är så farligt när allt kommer omkring.

Annons

De flesta är pragmatiska. En del till och med positiva till skadereducering med mindre farliga alternativ. Men i regel känner man dåligt till alternativen. Eftersom de inte lyfts fram. Här har britterna varit föregångare, men Sverige – som ändå har goda förutsättningar – lyckas inte.

Det borde vara dags att göra det nu. Den 20 maj kunde vara startskottet. Vad är det som är så läskigt med att rekommendera den som inte vill eller kan sluta röka att fimpa och gå över till mindre skadliga alternativ?

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!