Det är lika bra att vi vänjer oss vid våldet…

Det är lika bra att vi vänjer oss vid våldet…

Nej, polisens stora insats ”Rimfrost” verkar inte ha lett någonstans. Och hur mycket än Morgan Johansson twittrar blir det ingen förbättring. Brottsligheten breder ut sig – numera skjuts det vilt även i ”villaidyllen”.

Annons

Och Corona minskade inte skjutningar och annan kriminalitet. Belastningen på samhället ökade bara än mer. För oss som bygger det och betalar gör det. De som river ned och fortsätter som vanligt. Till synes ostörda. Tar över. Område efter område.

Igår sköts en man ihjäl i ett villaområde Viksjö väster om Stockholm. TV4 intervjuade en boende på väg till jobbet som bevittnat skottlossningen. Han vände om, bland annat för att varna sin son och uppmana honom att stanna hemma från skolan.

Mannen från villaidyllen var djupt oroad. Men också förbannad. Lät förstå, att det här går inte längre. Vi måste göra något åt det. Vi. Samhället. Statsmakten. Politikerna. Polisen…

Det är som vore det krig. Alla vet om det. Men vad händer? Inget. Det är lika bra att vi vänjer oss vid våldet. Lagar efter läge. Inser vad klockan är slagen. Tar konsekvenserna.

Det var väl inte första gången det sköts i villaidyllen. Det har hänt förr. Det kommer att hända igen. Allt oftare. Vi vet hur det ser ut på gatorna. Vi vågar inte släppa ut våra unga längre. De blir rånade, mördade, våldtagna. Alla verkar oroade.

Ändå fortsätter det. Polisen tycks vara vanmäktig. Lagstiftningen är lika oskärpt som tidigare. Och kriminaliteten sprider sig. Från problemområden till villaidyllen. Tvingar bort människor som fruktar för liv och lem och anhöriga.

Men Paolo Roberto skall sättas dit ordentligt. Och mainstream-media orerar i dagar om hans brott, vill ta krafttag mot ”torskarna”.

Annons

Men ingen berättar, att några dagar innan Roberto togs med brallorna nere, mördades en ung man i Härnösand. När han försökte avstyra en våldtäkt.

Tystnad. Den unge mannen – hjälten i dramat, han som betalade med sitt liv – hade visst ”fel” värdegrund för stt kunna göras till hjälte. Och skurken – mördaren som våldtog och knivhögg – hade tydligen ”fel” etnicitet för att hängas ut.

Och visst hade mannen på villagatan i Viksjö rätt: Det måste bli ett slut på det här. Det går inte längre.

Det är så självdestruktivt, så självförnedrande. Att bara ducka och vänjs sig vid misshandeln. Att fortsätta betala till ett samhälle som inte fungerar. Men vad gör man?!

Med en regering och en justitieminister vars enda förmåga verkar vara att producera tweets?!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!