Inget händer – men vi drunknar i meningslösa utredningar

Inget händer – men vi drunknar i meningslösa utredningar

Det där lokala utbrottet i kinesiska provinsen Wuhan. Det där konstiga som inte skulle kunna ta sig till Europa, än mindre upp till kalla norden och Svea rike. Så här några månader efteråt kan vi, med flertalet svenska ministrars uttalande, officiellt konstatera att vår beredskap inte var särskilt god. Jag misstänker att många undrar om det ens fanns någon beredskap, annat än ”on demand-lager”.

Annons

Nu regnar stödpengar från regering och samarbetspartier, det ena räddningspaketet efter det andra. Många media lyfter fram hur bra och resolut detta är. Vem som kommer att få betala för kalaset talas det tyst om. Särskilt intressant blir det med drastiskt sjunkande inkomster för staten bland annat med ökad arbetslöshet.

Sverige är ett av de länder i världen där man betalar mest skatt, men som någon sa (och blev medialt kölhalad för): Vad fan får vi för pengarna.

Det som i Sverige rekommenderas av FHM är långväga från verkligheten i stora delar av Europa. I Berlin fortsätter vi köa utanför mataffären i väntan på att bli insläppta, med munskydd givetvis. I Berlin har den tidigare pålysta 14 dagars karantänen för dem som rest blivit hävd. Här var det ingen rekommendation, du bröt den med hot om vite på 10 000 euro.

En lättnad att kommunen och inte regeringen hanterar detta

I norra Sverige oroas man över vinterns myckna snöande, inte snön i sig men väl smältvattnet som kommer med våren. Det är inte säkert, men om det blir varmt för snabbt blir följden med denna mängd snö nära nog katastrofal. Man befarar den värsta vårfloden på många decennier. Därför har man nu valt att i god tid arbetat förebyggande genom exempelvis bygga tillfälliga vallar och förstärka vid kritiska punkter.

Så med den kunskapen är nog många glada att det är kommunen och inte högsta ledningen för landet som har hand om detta, man kan undra hur mycket som blivit gjort annars?

I det senare exemplet vågar jag tillstå att det är just på detta sätt skattemedel bör användas. Åtgärder har satts in innan folk blir strömlösa och står med vatten upp till knäna, innan stora delar av regionen stannar med allt vad det innebär. I det förra är det mer oroande, då det är ytterligare ett i raden av många exempel på en ledning som inte har förmåga, kanske inte ens viljan, att arbeta preventivt och med sina kärnuppgifter.

Annons

Ingen beredskap, ingen handlingskraft

Någon som minns Transportgate? Eller kanske de två synnerligen katastrofala skogsbränderna. Vad hände? Ingenting, annat än att den ursprungliga utredaren avpolletterades i förtid. Inte ens efter den första svidande rapporten där många konkreta förslag gavs tog man chansen – vilket resulterade i en repris.

Vad föreslås varje gång? Utredningar, alla bekostade med skattemedel. Det finns utredningar och fakta så vi drunknar i dem, det vi saknar är handlingskraft och prioritering. Som matadoren i Ferdinand frustrerat skriker: ”Gör något!”.

Statsministern har i Regeringsförklaringen 2019 sagt ”Vi ska hålla ihop vårt land och det ska finnas förutsättningar att leva ett gott liv i hela Sverige”. Smaka på den: ”Hela Sverige”. Därefter följt av många, många visioner. Dessutom upprepas, då som nu, mantrat att det är ”vi tillsammans” som ska åstadkomma detta. Innebär det underförstått att det blir ditt och mitt fel om staten misslyckas med sitt kärnuppdrag?

I sitt tal upplyste oss även statsministern om att Sverige denna mandatperiod firar 100 år som demokrati. Jag är osäker om alla medborgare i Sverige upplever att de lever i ett demokratiskt land där staten sköter sina kärnuppgifter.

Josefine Allenberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!