Slutrökt i EU?

Slutrökt i EU?

Idag förbjuds cigaretter med mentolsmak över hela EU. Bara i Sverige berörs cirka 110.000 mentolrökare. Här hade folkhälsomyndigheterna en unik chans att bidra till att skapa ett rökfritt Sverige genom att i ett slag rekommendera rökfria, betydligt mindre skadliga alternativ. Men de lät bli.

Annons

NB Nyhetsbyrån har tidigare skrivit om detta.

I stället ser det ut som om näringen – exempelvis snusfabrikanter och återförsäljare av tobaks- och nikotinprodukter har tagit ledningen i kampen mot cigaretterna. Bengt Hedlund, VD för Convenience Stores Sweden skrev för någon vecka sedan ett debattinlägg i saken.

Det bästa är förstås att helt sluta. Men för den som inte klarar det – eller vill – bör man kunna erbjuda alternativ. Det är också uppfattningen hos många inom läkarkåren, som ser skadorna. NB har talat med ett stort antal kring ämnet.

På marknaden finns också mindre skadliga alternativ till mentolcigaretter både vad det gäller snus och heat-not-burn-produkter som IQOS.

”Vi välkomnar att myndigheter över hela världen nu inför allt strängare regler för att sälja och marknadsföra cigaretter. Så också i Sverige. Men om Sverige skall bli det första rökfria landet i världen behöver mer göras”. Det säger Anette Rosengren, VD för Philip Morris Norden i en kommentar.

Hon fortsätter: ”Om mentolrökarna slutar röka är Sverige så gott som rökfritt. Vi uppmanar myndigheterna: Vägled rökare att ta det här tillfället att sluta röka. Informera om vilka alternativ som finns till cigaretter för dem som inte slutar röka. Informera om att olika produkter medför olika risker. Se till att mentolförbudet får full effekt och inte håller mentolrökare i cigarettkategorin. Det tillfället är nu.”

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!