Bilden av Sverige som ett välordnat land krackelerar

Bilden av Sverige som ett välordnat land krackelerar

Hanteringen av Coronakrisen har rubbat den svenska självbilden. Det menar Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Men det är mycket annat i Sverige som heller inte fungerar.

Annons

I ett längre samtal i SR:s Studio 1 talar Rothstein, en av de mer framträdande kritikerna mot hanteringen av Coronakrisen, om sin tes kring att landet inte längre kan betraktas som ”ordningens, trygghetens och humanitetens hemvist”.

Men det är inte bara Corona som har lagt de svenska bristerna i dagen, även om detta kanske fick de sista fjällen från ögonen att falla på många.

Kommunerna har sagt ”nej” till fler asylsökande migranter. Hela kommuner fronderar mot staten i migrationsfrågan. Men staten tvingar dem att backa. Kaoset sprider sig. Här har vi en stor konflikt i vardande.

Vi har en havererad integrationspolitik. Det som kunde ha gjort Sverige helt och till ett land har istället slarvats bort i något multikulturellt misch-masch med alla dess konsekvenser. Det hade räckt med att lära av Libanon.

Vi har en polis som kämpar i underläge mot ett rättsväsende som inte fungerar. Skurkar som haffas och släpps ut några timmar senare. Kriminella som lär sig våra lagar och utnyttjar kryphålen. Framför allt med minderåriga som ”stormtrupper”.

Otrygghet och kriminalitet som breder ut sig. Människor som bor i problemområden är rädda och vågar inte annat än att böja sig för ”krigsherrarna”, som har tagit över där centralmakten har kapitulerat.

Listan kan göras lång och är väl ett tydligt exempel på hur illa Sverige har skötts under många år. Det har varnats för alla dessa kriser i åratal. Vi visste för många år sedan att beredskapen mot pandemier var usel. Väldigt litet – om ens något – har blivit gjort.

Annons

Det vi ser nu är början på ett systemhaveri. Det har pågått ett tag, men nu är sprickorna tydliga och allvarliga. Snart brister det. Vi hade kunnat förhindra detta, men struntade i det, skrotade beredskapen och ägnade tiden åt ”värdegrund” och ”genusfrågor” istället.

Detta är ett närmast kriminellt exempel på hur man förslösar och förskingrar det våra fäder och mödrar byggde upp och som vi själva försökte förvalta och förmera. Men som det politiska frälset förslösade för att köpa röster, att få en plats i regerering eller riksdag eller för ett klippkort till Bryssel.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!