Bokanmälan: ”Svensk underrättelseagent”

Bokanmälan: ”Svensk underrättelseagent”

Vi tror inte att de finns. Men det gör de. Svenska underrättelseagenter. De finns både inom polisen och militären. De står inte på någon officiell lönelista. Finns officiellt inte. Och de rapporterar direkt till högsta ort. Regeringen i regel. Möjligen – men inte helt givet – känner RPC eller ÖB till deras verksamheter…

Annons

Deras uppgift är inte minst att hålla koll på och om nödvändigt bekämpa terrorgrupper som kan tänkas vara fientligt inställda mot Sverige och västvärlden. Det sker ofta ett samarbete mellan underrättelseorganisationer. Inte sällan handlar det om fritagning av gisslan. Ofta operationer vi aldrig hör talas om.

Den mest kände fiction-hjälten i den svenska genren är väl Jan Guillous Hamilton. Men vi har haft dem aktiva IRL gott och väl sedan krigsslutet för 75 år sedan.

Under åren har vi sett ett antal romaner dyka upp på bokhandelsdiskarna. En del bra, en del sämre. Nu kommer en ny serie om en kvinnlig svensk underrättelsragent. Hon kallas Lee Linn och skickas på polisiära specialuppdrag världen över. Vi kan följa henne från och med nu.

”Lee Linn – en svensk underrättelseagent” av R Wolfgang. Utgiven via Vulkan 2019. Vem Wolfgang kan vara, får vi gissa. Sannolikt någon med mycket god insyn i den verksamhet som beskrivs. Ingen stor litterär upplevelse kanske, litet styltigt skriven men bra tempo och säkert underhållande ett par varma sommardagar.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!