Karl Hedin: ”De skyldiga skall in i fängelse!”

Karl Hedin: ”De skyldiga skall in i fängelse!”

Karl Hedin, numera rikskänd jägare och företagare, är inte längre anklagad för att ha dödat varg. Men däremot misstänker man att han tänkte göra det. Så processen fortsätter, Hedin återfår inte sina jaktvapen och processen tuggar på – långsamt – i det som mer och mer ser ut som ett justitiemord.

Annons

De flesta av oss minns nog bilderna av Hedin i rättssalen, opixlat ansikte, iklädd fångdräkt och med handfängsel. En och annan funderade kanske på proportionerna och på hur denna anklagade jägare och företagare behandlades i jämförelse med personer misstänkta för betydligt grövre brott.

Det började med att Hedin falskeligen – har det visat sig – anklagades för att ha dödat varg i sitt jaktområde i Bergslagen. Han häktades och satt inlåst i en månad. Det berättar han på ett videoseminarium, nyligen arrangerat av den ideella föreningen Education4Future.

Åtta månader senare erkände rättsväsendet misstaget. Tidigare hade kvinnan som anklagade Hedin för att ha dödat varg erkänt att hon hade ljugit. Men åklagarens misstanke kvarstod. Och 18 månader senare är Karl Hedin ännu inte åtalad – men någon form av misstanke vilar ändå över honom som ett damoklessvärd.

Detta har hänt: En – enligt uppgift psykiskt sjuk – kvinna ljuger, en illegal telefonavlyssning genomförs, telefonsamtal har misstolkats, avskriften av samtalet har förfalskats, Hedin har fortfarande inte återfått beslagtagen kikare och avståndsmätare och inte sett ersättning för ett förstört vapenskåp från husrannsakan. Och vapnen är beslagtagna. Förundersökningen drar ut på tiden, trots att en sådan skall vara snabba i dessa sammanhang.

Karl Hedin menar, att det handlar om att myndigheterna vill visa sin makt. Han är arg och besviken och kommer att driva ärendet vidare.

”De skyldiga skall in i fängelse.” Det säger han med eftertryck och konstaterar att riksdagen borde utreda härvan kring den förfalskade telefonavlyssningen. ”Om det visar sig att man förfalskar telefonavlyssningar – vilket värde som bevis har då dessa avlyssningar framöver?” Det frågar han retoriskt.

Karl Hedin har fått mycket stöd för sin sak, bl a av jägarförbunden i Sverige och privatpersoner. Han lär också ha muskler att driva frågan för att få alla fakta på bordet, även om han tvivlar på att rättsväsendet kommer att ge honom rätt.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!