En fransk Pinot Noir till fasanbrösten

En fransk Pinot Noir till fasanbrösten

Det är ju vår och varmt äntligen. Så man kanske skulle upprepa förra veckans rekommendation med sparris och därtill en torr Riesling… Men eftersom jag hade litet frystömning i veckan har jag en annan meny på gång.

Annons

Annars är ju vit, inte alltför långkokt sparris och ett krispigt vitt tyskt vin – helst Riesling – ett måste den här tiden på året. Igår grävde jag fram ett knippe grön sparris och drack en rätt smörig USA-Chardonnay till. Det fungerade också ganska bra.

Men vet ni vad jag fann längst ned i en av frysarna?! En påse fasanbröst. Bortglömda, så de hade några år på nacken. Men vilt är ofta inget större bekymmer. Det klarar sig betydligt längre, då det i regel är magrare än kött från tamboskap.

Men 2014 är nog litet gränsfall och risken är att köttet torkar. Det kan man avhjälpa med litet rullad bacon kring fågelbröstet. Det låter sig gärna göras med torrt kött från fältfågel – fasan, rapphöna, ripa…

Jag preparerade i alla fall mina fasanbröst, gjorde litet ris till och drack ett gott franskt Bourgogne-vin till.

Jag kan ibland tycka, att de franska vinerna från Bourgogne – de röda i regel med druvan Pinot Noir som bas – kan bli alltför lätta. Men det här kändes fylligare. Det heter ”Les Ursulines” (nummer 78614), är litet kryddigt och örtigt i smaken och är ditt för 139 kronor.

Klart prisvärt och väldigt gott till fågeln! Kan nog även avnjutas till fisk av något torskliknande slag. Eller bara som det är.

À table! Et bon appétit!

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!