Lika många skjutningar – och brott mot äldre hittar nya vägar…

Lika många skjutningar – och brott mot äldre hittar nya vägar…

Mord, mordförsök, misshandel, bilbränder och nya sätt att stjäla från åldringar. Brottsligheten har inte tagit ledigt i Skåne under Coronaepidemin.

Annons

Sedan förra fredagen har det kommit in anmälningar till polisen i Skåne om ett flertal bilbränder, ett antal väpnade rån, misshandel, mordförsök och mord. Kring mordet i Helsingborg den 20 maj har nu fler uppgifter kunnat läggas till.

Vittnen berättar för tidningen Kvällsposten om hur den mördade mannens bil trängdes in på parkeringsplatsen i bostadsområdet så att han kolliderade med flera av de parkerade bilarna.

Förföljarna tvingade honom ur bilen och sköt honom. Först med sex skott, sedan två och slutligen med ytterligare sex skott. Han träffades i huvudet, halsen och i bröstet.

Den mördade mannen är 22 år gammal, han är knuten till grövre brottslig verksamhet och har tidigare dömts för våldsbrott. Det mesta tyder på en uppgörelse i den undre världen. I skrivande stund är det inte känt om någon är gripen eller om det finns några misstänkta.

När det gäller antalet skjutningar och ihjälskjutna i Skåne är nivån för de fyra första månaderna i år densamma som de senaste åren.

Man hade kunnat tro att brottsligheten tagit ledigt under Coronapandemin, men så är inte fallet. Den sjönk förvisso något inledningsvis men har sedan börjat ”återhämta” sig. Viss brottslighet riktad mot äldre minskade också men ökar igen med nya sätt att begå brott mot denna grupp.

Vad som tycks stå helt klart är att en stor del av den traditionella brottsligheten mot äldre minskat när utländska stöldligor inte kommer till Sverige i lika stor omfattning som tidigare. Ett annat skäl kan vara att, sedan uppmaningen om att stanna inne,  rörelsemönstret för äldre har blivit annorlunda.

Annons

Men Coronasituationen öppnar också möjligheter för nya sätt att lura till sig pengar och egendom.

Att erbjuda sig att handla till ensamma äldre som inte har någon som gör det kan ses som en god gärning. Det är det säkert också – så länge den som erbjuder sig har ärliga avsikter.

Kriminella runt om i landet tar kontakt med äldre där man erbjuder sig att handla eller sälja Coronatester. Allt för att komma åt de äldres pengar. Metoderna är många för få tillgång till e-legitimationer och bankkonton via internet.

Krister Einarsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!