”Tobaksfakta” ogillar att journalister skriver om tobaksbruk

”Tobaksfakta” ogillar att journalister skriver om tobaksbruk

Den 20 maj upphörde försäljningen av mentolcigaretter i EU och Sverige. Antiröklobbyn välkomnade det, många kunder kände däremot stor irritation. Andra konstaterade, att Sverige missade en viktig chans att ta ett stort steg mot totalt ”rök upphör”. Expressen/KvP skrev om detta.

Annons

Anette Rosengren, VD för Philip Morris Norden, frågade sig varför inte Folkhälsomyndigheten tog chansen att göra Sverige rökfritt. Men FHM menade, att det var tobaksindustrins uppgift att informera om, att deras produkter upphör.

Men poängen låg snarare i, att det här fanns en möjlighet för över hundratusen rökare i Sverige att gå över till betydligt mindre farliga produkter som snus eller heat-not-burn (IQOS), vilken senare har tagits fram av just Philip Morris International. NB Nyhetsbyrån har skrivit om detta.

Förbudet mot bl a mentolcigaretter var en del av EU:s tobaksdirektiv från 2014. Smaksatta cigaretter förbjöds 2016, men då mentolcigaretter var populära, fick produkten en övergångsperiod på fyra år.

Under den perioden, menar en del, hade exempelvis svenska FHM kunnat förbereda rökarna för en övergång till mindre farliga nikotinprodukter – för dem som inte ville eller kunde sluta. Men istället skedde uppenbarligen ingenting.

En som förargas över journalistiken kring frågan är antitobakslobbyisten Margaretha Haglund, som driver gruppen ”Tobaksfakta”. Hon känner sig på twitter ”beklämd” över hur PMI:s nordiska VD (Anette Rosengren) får ”breda ut sig i Expressen”.

En som dock inte verkar lika beklämd över det fria ordet och journalistiken är Expressen/KvP:s reporter, som även har talat med Helen Stjerna på stiftelsen ”A non smoking generation”. Hon tror, att förbudet kommer att förhindra att många unga börjar röka.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!