Löfven ”såg det inte komma” – Sverige isoleras nu av omvärlden

Löfven ”såg det inte komma” – Sverige isoleras nu av omvärlden

På denna sida har vi hela tiden hävdat, att det var klokt att inte tokstänga Sverige. Det hade slagit ännu hårdare mot vår ekonomi än som nu är fallet. Och vi har inte sett sista raden än. Vi vet inte om Sverige kommer att inneha det tvivelaktiga rekordet med flest döda per invånare. Men vi har ett betydligt större problem att ta tag i: Brottsligheten. 

Annons

Frihet skall åtnjutas under ansvar. Det har varit oklokt att inte följa upp och kontrollera att rekommendationerna – och faktiskt även lagen – har upprätthållits. Folk har brustit i omdöme (inte helt ovanligt) och struntat i rekommendationer. Medan vi andra så långt möjligt har undvikit personliga kontakter och hållit oss isolerade, har andra festat på som vanligt.

Men slutligen har det varit helt oförlåtligt att man lämnat våra gamla i sticket och låtit dem dö. Inte med avsikt, förstås, som ibland påstås när debatten är som hetast, utan på grund av slentrian och dåliga förberedelser. Ett offer man gjort, eftersom det inte fanns resurser.

Vi borde ha skyddat riskgrupperna i stället för att lägga kraft på att hålla gymnasierna stängda och låta många unga driva vind för våg.

Sverige har förstås inte gjort allt fel, som påstås i vissa fall. Men vi har heller inte gjort allt rätt. Den biten faller tillbaka på regeringen. Denna och tidigare. De har inte sett till att vi var förberedda. Folkhälsomyndigheten har nog agerat utifrån de givna politiska ramarna. De var snålt tilltagna.

Nu kommer sanningens minut: Utrikesminister Ann Linde tycker att Sverige diskrimineras och att omvärlden inte förstår vårt agerande. Danmark, Finland, Island och Norge har haft betydligt hårdare restriktioner än Sverige. De planerar nu att öppna upp för resande från övriga Norden. Men regeringarna i de övriga nordiska länderna vill hålla gränsen stängd mot Sverige, eftersom de anser att smittspridningen tycks vara större i här.

Detsamma gäller tydligen EU-landet Cypern, som öppnar för danskar och norrmän. Men inte för svenskar. Man väger uppenbarligen ett avbräck i turismen mot risken för spridning av virus. Och svenskarna har ju inte direkt visat någon återhållsamhet vad det gäller folksamlingar och allmänt festande. Det straffar sig.

Att gränserna mot hela omvärlden stängs – samtidigt som Sverige håller vidöppna gränser mot EU – känns förstås störande och visar väl hur mycket man kan lita på EU. Men det är kanske bra för svensk ekonomi att vi stannar hemma ytterligare några månader och konsumerar i Sverige. Och återigen: Vi har inte sett sista raden i balansräkningen.

Annons

Vi har dock ett betydligt större problem under uppsegling. Ett problem som temporärt ”glömdes” av traditionell media under den värsta Corona-hysterin: Sverige exporterar grov brottslighet, vilket starkt oroar grannländerna – och det finns fog för oron. Det konstaterar Göteborgs-Posten i en ledare.

År 2012 dömdes fyra män bosatta i Sverige för att ha planerat terrorattentat mot de danska tidningarna Politiken och Jyllands-Posten. Förra året spränges entrén till Skattestyrelsen i Köpenhamn. För någon vecka sedan åtalades två personer från Sverige för dådet. Tidigare i våras åtalades fem andra från Sverige för ett dubbelmord i Herlev utanför Köpenhamn. Mordet misstänkts vara kopplat till en gängkonflikt i Stockholm.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen sade efter sprängdådet mot Skattestyrelsen, att hon ville se gränskontroller mot Sverige. Det fick hon redan i november 2019.

Redan 2014 varnade den norska polisen för att organiserad brottslighet med bas i Sverige sprider sig från Västsverige till Norge. Man har haft stora problem med stöldligor som plundrar norska hem. Men även skjutningar oroar. Norsk polis ser, att gängkriminaliteten i de utsatta områdena i Sverige kan påverka Norge genom att de kriminella reser över gränsen och begår brott eller bistår norska kriminella.

Norges statsminister Erna Solberg har också varnat för att svenska högerextremister organiserar sig i Norge.

Det är katastrofalt att skjutningar, sprängningar och stöldligor ökar här hemma. Att kriminaliteten även drabbar våra grannländer är ett stort och genant misslyckande.

Den svenska taffligheten rörande allvarlig brottslighet och oviljan att ta tag i problemområdena, som har vuxit av för omfattande migration under lång tid, kan nu stänga gränserna för oss. Och leda till att passfriheten, som vi har haft i sju decennier, försvinner. För alla som har svenskt pass.

Regeringen kan successivt försöka skjuta över skulden för de höga dödstalen i spåren av Corona samt för ”mobbingen” mot Sverige med anledning av smittan på Folkhälsomyndigheten. Det kommer vi nog att se. Men regeringen kan aldrig fråntas ansvaret för den explosion av kriminalitet vi har drabbats av på senare år!

Stefan Löfven ”såg det inte komma” – men nu kommer även räkningen: Omvärlden litar inte på Sverige. Det kan bli dyrt.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!