Fortsatta biståndsmiljoner till terrorundervisning i Palestina

Fortsatta biståndsmiljoner till terrorundervisning i Palestina

FOTO: Skärmdump Youtube

Annons

Strax efter coronapandemins utbrott i Sverige skänkte socialdemokratiska regeringen bort 423 miljoner kronor till hjälporganisationen UNRWA. Organisationen står för merparten av den palestinska grundskoleundervisningen som nu i corona-tider växlat över till digital hemundervisning. Youtube-filmer visar dock att det förekommer våldsbejakande och antisemitiska inslag i det palestinska hemundervisningsmaterialet. ”Jag är inte det minsta förvånad, detta är en återkommande historia. Vi nås ständigt av nya avslöjanden att organisationen sköts på ett katastrofalt sätt”, säger Ludvig Aspling, sverigedemokratisk ledamot i utrikesutskottet, till Nyhetsbyrån. 

Den 6 mars, strax efter coronapandemins utbrott i Sverige, gav den svenska socialdemokratiska regeringen hjälporganisationen The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees, UNRWA 423 miljoner kronor i bidrag.

UNRWA är ett hjälporgan inom FN som bildades 1949 av FN:s generalförsamling. Organisationen har som primär uppgift att hjälpa palestinska flyktingar med allt från medicinska förnödenheter, till skydd, social service och utbildning. UNRWA bistod 2018 cirka 5,3 miljoner palestinska flyktingar i Jordanien, Syrien, Libanon och Palestina med humanitärt stöd.

Sverige har varit och är fortfarande en av de största bidragsgivarna till UNRWA. Sveriges socialdemokratiska regering har i ett strategiskt partnerskapsavtal med UNRWA beslutat att ge stöd med uppemot 1,88 miljarder under perioden 2018-2021 enligt ett pressmeddelande från Utrikesdepartementet 2019. UNRWA har dessutom fått cirka sju skattemiljarder av Sverige under 20 års tid enligt SvD. Förutom de officiellt redovisade siffrorna så finansieras många frivilligorganisationer av svenska skattebetalare. På det skänker även Sverige bidrag till EU, som i sig skänkt över 50 miljarder till palestinierna sedan 1994. 

På regeringens hemsida står det att Sverige ska verka för att UNRWA:s utbildning håller hög kvalitet och undervisningen ska reflektera FN:s värderingar samt mänskliga rättigheter. Tolerans och konflikthantering ska även ingå i undervisningen.

Det palestinska hemundervisningsmaterialet visar dock barn som glorifierar terrorism och stoltserar med vapen. Till följd av corona har Palestina precis som i många andra länder börjat med distansundervisning i skolorna. Undervisningen förmedlas på arabiska och i en filmsekvens på Youtube framkommer det hur en beväpnad elev får memorera verser som bygger på att den palestinska armén ska förinta Israel. I klippet nedan reciterar pojken en dikt som finns i palestinska läroplanen för årskurs tre. Dikten heter ”De generösas land” och ska enligt läroplanen läras in utantill.

Videomaterialet har tagits fram av tankesmedjan Perspektiv på Israel, som gjort en granskning av flertalet UNRWA-skolor. Genom att granska sociala medier, samt bilder och filmer med anknytning till UNRWA-skolorna har tankesmedjan bland annat funnit elever som träffat medlemmar i terrororganisationer, samt kartor där Israel raderats.  

Annons

Det är inte första gången journalister rapporterar om antidemokratiska inslag i det palestinska skolväsendet som finansieras av bidrag från omvärlden.

Center for Near East Policy, CFNEPR arbetar med kommunikation och forskning kring Israel-Palestina konflikten. De har tidigare kritiserat UNRWA för att pengar går till skolor där palestinska barn hyllar terror och våld mot judar. Något den tidigare presstalesmannen för UNRWA, Christopher Gunness, tillbakavisat. 

Hamas och andra terrororganisationer har tidigare använt UNRWA:s resurser i militära syften.

USA har sedan en tid tillbaka markerat mot den palestinska myndigheten genom att frysa biståndet till UNRWA. Det var i januari 2018 som president Donald Trump lät meddela att de 300 miljonerna fryses inne, då organisationen behövde reformeras. Tidigare bidrag ska snarare förvärrat den humanitära situationen och utvecklingen enligt Trump.

Ludvig Aspling (SD) har i en rad interpellationer i riksdagen förespråkat att strypa biståndet till UNRWA helt.

– FN skriver i instruktionen att myndigheten ska hålla sig neutral. Så är uppenbart inte fallet. Problemen sitter i väggarna. Det finns andra lösningar och bättre sätt att hjälpa de här personerna. Vi kan inte fortsätta att ge pengar till en myndighet som missköter sitt mandat så kapitalt, säger Ludvig Aspling till Nyhetsbyrån.

Organisationen UNRWA arbetar till stor del i grannländerna runt i kring Palestina. Vissa flyktingar har bott i grannländerna i över 50 år. Dock fråntas de här palestinska flyktingarna aldrig sin flyktingstatus, utan den går i arv till nästa generation. 

– Det är helt orimligt att flyktingskapet går i arv. Har man bott i Jordanien i 50 år är det naturliga att precis som övriga flyktingar runt om i världen integreras i det land man bor i. Värdländerna borde förse dessa personer med skola, arbete och sjukvård. Det finns ingen som helst anledning att ha en myndighet som UNRWA, berättar Ludvig Aspling.  

Nyhetsbyrån har sökt biståndsminister Peter Eriksson (MP) för en kommentar, men han har via sin pressekreterare meddelat att det är omöjligt att veta huruvida videon är autentisk och istället hänvisat till UNRWA.

Nyhetsbyrån har därefter försökt nå ansvariga på UNRWA via mail men inte fått något svar angående videomaterialet.

Isabelle Eriksson

[email protected]

Länk till ytterligare material som visar palestinska barn recitera verser med vapen:

https://www.youtube.com/results?search_query=%D8%A7%D8%B1%D8%B6+%D8%A7%D9%84%D9%83%D8%B1%D9%85%D8%A7%D8%A1

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!