Antitobakslobbyn lyfter skattemiljoner – ogillar att media nyanserar bilden

Antitobakslobbyn lyfter skattemiljoner – ogillar att media nyanserar bilden

I söndags hade WHO sin rökfria dag i hela världen. I lördags utmanade s k vejpare WHO med sina egna ”sluta-röka-berättelser” och menade att e-cigaretter är ett utmärkt sätt att få rökare att avstå från cigaretter. Samtidigt aviseras ny forskning kring sambandet snus-nikotin-Corona. Men antitobakslobbyn ogillar allt intresse för annat än just deras bild.

Annons

”Vejparna” protesterar mot vad man menar vara vilseledande kampanjer och upplyser istället rökare om hur de kan sluta på egna villkor. Det läser vi i Vejpkollen.se

Samtidigt skrivs alltså en hel del i media om sambandet mellan rökning, nikotin och Corona. En fransk studie, som uppmärksammades för någon månad sedan, visade att rökare som togs in för intensivvård till följd av Corona var en underrepresenterad grupp.

Forskare förbryllades av den franska studien liksom över en brittisk, som kom ungefär samtidigt. Man började framför allt fundera kring sambandet mellan nikotin och Corona. Att rökningen i sig skulle innebära ett skydd tror nog få, men det skulle alltså kunna finnas ett annat samband.

Nu vill svenska forskare titta på sambandet mellan snusning och Corona. Det skriver norska Dagbladet och refererar till svenska Dagens Nyheter. Forskarteamet skall inte bara titta på snuset som möjlig förmildrande faktor utan även andra tänkbara faktorer. Det kan också vara intressant för norska forskare att delta i studien.

Alla dessa studier är förstås intressanta och viktiga att göra för att få fram en rättvisande bild. Det tycker nog de flesta. Utom antitobakslobbyn, som mest grymtar över att korrupta WHO:s rökfria dag försvann i andra ämnen.

Tobaksfakta som kallar sig ”oberoende tankesmedja” lyfter i själva verket stora summor i statligt stöd för sin kampanjverksamhet. Chefslobbyisten Margaretha Haglund har tidigare uttalat sig negativt om att journalister släpper fram tobaksbranschens företrädare för att skildra industrins syn och branschens åtgärder. Exempelvis för att få dem som inte kan sluta röka att välja mindre farliga alternativ.

Inte helt oväntat dömer Haglund också ut den mediala uppmärksamheten kring snus-nikotin-Corona-forskningen. Hon ogillar helt enkelt att media uppmärksammar detta. Om det skriver hon på den egna sidan.

Annons

Men varför vill inte antitobakslobbyn att det skrivs om något annat än de teorier de själva för fram? Varför är man negativ till att det förs en diskussion.

Tja, de har ju miljonstöd från statliga skattepengar. Och förmodligen känner de marken bränna under fötterna, när branschen tar egna initiativ eller när forskningen inte går deras väg. Och allra värst är det förstås när inte media uppmärksammar dem längre utan skriver om intressantare saker.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!