Folkhälsomyndighetens handlingar hemliga – vill inte ha insyn

Folkhälsomyndighetens handlingar hemliga – vill inte ha insyn

Folkhälsomyndigheten (FHM) har valt att frångå sina egna regler gällande minnesanteckningar, då FHM har valt att hemlighålla minnesanteckningar från viktiga möten, enligt Ekot. Därmed har myndigheten valt att stänga ute möjligheten för allmänheten och massmedia att få insyn i deras verksamhet.

Ekot rapporterar om att inga minnesanteckningar från de möten som hålls med landets smittskyddsläkare, löpande varje vecka, har expedierats efter den 17 mars. Orsaken till hemlighetsmakeriet uppges vara, enligt flera av smittskyddsläkarna, en oro för att de inte skulle kunna tala fritt om möteshandlingarna hade varit offentliga.

Till Ekot säger Inger av Rosen som arbetar med smittskyddssamordning på Folkhälsomyndigheten att, ”Om det man vill stöta och blöta blir förstasidesnyhet så är det ju risk att man hittar andra sätt för att stämma av”.

Denniz Eryilmaz

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!