Jonas Andersson (SD): Slopa statsbidragen till Teskedsorden

Jonas Andersson (SD): Slopa statsbidragen till Teskedsorden

Teskedsorden är en ideell organisation som säger sig stå upp för mänskliga rättigheter och allas lika värde. ”Vackra ord kan man tycka. Men organisationen står i grunden för extrema vänsteråsikter samt har en tveksam och radikal syn på rasism”, säger Jonas Andersson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, till Nyhetsbyrån.

Annons

Den 26:e maj publicerade Adam Cwejman en ledare i GP. Artikelns rubrik löd ”Rasprofitörerna du betalar för”. Cwejman inleder sin ledare med att förklara hur organisationen Teskedsorden torgför radikala åsikter om ras samtidigt som organisationen finansieras med skattemedel. Den ideella organisationen uppbär bidrag dels från Allmänna arvsfonden men även från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Vidare skriver Cwejman: ”Teskedsorden är ett grundskott mot den liberala demokratins själva grundförutsättningar”.

Teskedsorden har valt att bemöta kritiken från Cwejman i ett inlägg på deras egna hemsida. Lovisa Fhager Havdelin, generalsekreterare i Teskedsorden samt Camilla Nagler, styrelseordförande, svarade: ”Det är beklagligt att vi har kommit till en punkt i samhällsutvecklingen där en anrik liberal tidning anser att mänskliga rättigheter och allas lika värde är radikalt och extremt”.

Teskedsorden har bland annat skapat ett frågeformulär i samband med Alla hjärtans dag de kallar ”Rassekollen”. Syftet med frågeformuläret är att kontrollera om din eventuella framtida partner har ”schyssta värderingar” och inte är ”rasist” eller ett ”svin”.

Exempel på frågor i ”Rassekollen”:

  • Är det inte konstigt att vår kulturminister, som har kultur som ansvarsområde, inte förstår varför hennes dreads är ett problem?
  • Det är så konstigt att Elle fortfarande har sin Gala på Grand Hotel. Och att alla influencers fortfarande går dit. Har de redan glömt bort att SD fick ha sin gala där? 

Påståendet angående Amanda Lind har nu tagits bort av Teskedsorden. I ett mail från organisationen uppges det att frågan var tänkt att väcka tankar och starta samtal, inte om det finns några rätt eller fel. 

På fredag nästa vecka kommer det att hållas en interpellationsdebatt mellan Jonas Andersson (SD) och kulturminister Amanda Lind (MP) i riksdagen. Där kommer Jonas Andersson ta upp hur Amanda Lind ser på organisationen Teskedsorden och liknande organisationer som står för splittring.

Annons

Jonas Andersson (SD) vill se att alla former av skattefinansierade bidrag stryps till organisationer som hyser radikala vänsteråsikter däribland Teskedsorden.

– Teskedsorden har en alldeles för radikal syn på rasism. Det här att Amanda Lind skulle syssla med kulturell appropriering och vara rasist för sina dreads samt att vita människor inte kan utsättas för rasism köper jag inte. Kolla bara på det uppmärksammade fallet med Liam. Han blev urinerad i munnen i samband med ett rån som ren förolämpning för att han var svensk. Med den här organisationens syn på kan Liam aldrig vara ett offer för rasism, säger Jonas Andersson till Nyhetsbyrån.

I styrelsen för Teskedsorden sitter en rad välkända namn. Bland annat Suad Ali som arbetar på Migrationsverket som expert på Sveriges flyktingkvot. Ett annat välkänt namn i styrelsen är Lill Lindfors, folkkär artist, sångerska och tidigare UNICEF-ambassadör. Jason Diakité, mer känd som hip-hop artisten Timbuktu likaså. Han har tidigare rappat om att slå Åkesson gul och blå i en av hans låttexter. Han har även stämt Sverigedemokraterna då partiet enligt honom ska ha plagierat hans låttext. I rättegången i Stockholms tingsrätt fick han sällskap av ytterligare en styrelsemedlem i Teskedsorden, Lili Assefa, känd PR-konsult. I styrelsen sitter också Lisa Bjurwald, tidigare journalist på Expo.

Generalsekreteraren för Teskedsorden, Lovisa Fhager Havdelin, ska enligt uppgifter från hemsidan motta en lön på 56 000 kronor i månaden.

– Den här organisationen använder sig av en väldigt vulgär retorik, och driver på för ett postkolonialt och intersektionellt tankesätt, vilket riskerar att fördjupa konflikter i samhället. Det är vedervärdigt att organisationer uppbär statsbidrag då de använder dubbla måttstockar om rasism. Organisationer som säger sig stå för allas lika värde men samtidigt slår split mellan olika grupper i samhället är inget våra skattebetalare ska behöva ta notan för, säger Jonas Andersson till Nyhetsbyrån. 

Isabelle Eriksson

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!