”Skattemedia” borde granska Ryssland och Kina betydligt mer!

”Skattemedia” borde granska Ryssland och Kina betydligt mer!

Varför har svenska media hängt upp sig på Donald Trump? Är det inte viktigt – eller ännu viktigare – att granska Rysslands eller Kinas ledare? USA:s president bör granskas, men är det motiverat att lägga nästan allt fokus på honom? Debattören Alexander Rudenstam funderar kring varför och konstaterar, att Ryssland och Kina borde granskas betydligt mer:  

Annons

Den största anledningen till att Trump granskas extra mycket är – förutom att USA, till skillnad från Kina och Ryssland, är ett någorlunda demokratiskt samhälle med fria medier – att USA och dess ledare har velat och spelat en världsledande roll sen andra världskriget. Och att ha den rollen har kostat, men eftersom USA har haft en rejäl tillväxt och det funnits en tydlig fiende (Sovjetstaten och kommunismen) så har man velat axla den rollen.Idag finns inte dom grundläggande förutsättningarna kvar.

Jag har i grunden förståelse för en del av de saker som Trump gör – men det skulle kunna göras på ett väldigt mycket bättre sätt. Trumps bulldozerstrategi fungerar möjligen i en kortsiktig affärsvärld (även om det är oklart när det gäller hur bra affärsman Trump egentligen var), men inte i politiken eller i relation till humanistiska tankar eller globala idéer. Dessutom gör han dessutom en hel del dumheter, vilket ytterligare bidrar till fokus på honom.

Så Trump håller på att försöka förändra USA:s roll. Från ambitionen att vara världsledare till att vara världsbäst. Och i den förändringen är det många som blir klämda.

När det sedan kommer till medias bevakning av Ryssland och Kina (och dess ledare) så är den under all kritik. Även här har vi en historia som påverkar den världsbild vi fortfarande lider av. Svensk s k neutralitetspolitik har i praktiken handlat om att förhålla sig till makten – inte till vissa värden, även om det var så den förklarades.

Under framförallt 70- och 80-talen, då många av dagens svenska potentater och journalister växte upp, så kritiserades gärna USA men alltför sällan stängda och slutna kommunistdiktaturer som Sovjetunionen och Kina. Och eftersom USA var/är(?) en självklar och ledande del av den västerländska familjen, så var det OK att granska och kritisera. Jämför med en tonårings utbrott på sina föräldrar.

Jag tror att den andan lever fortfarande kvar, och det blir extra jobbigt när föräldrarna inte längre vill ha ansvaret eller stå för kalaset.

Vi i Sverige behöver se världen som den är. Kina och Sovjet är två diktaturer som använder alla medel för att flytta fram sina positioner och öka sin makt.

Annons

När det gäller kineserna så har de ett långsiktigt och smart tänkande som gör dem otroligt farliga för oss som värnar värden som kommer till uttryck i en västerländsk tolkning av de mänskliga rättigheterna. De är inte bara ute på en inköpsrunda i Europa. De köper och investerar (skaffar makt över strategiska råvaror, livsmedel och investerar i infrastruktur samt bygger långsiktiga relationer) även friskt och sedan länge i både Afrika och Sydamerika.

Detta tar visserligen längre tid, men är en betydligt bättre och hållbarare strategi än snabba resultat genom vapenförsäljning, militära ”samarbeten” och interventioner, d v s den gamla tidens metoder att skaffa sig inflytande.

Här kan ”skattemedia” som SVT och SR göra betydligt mer än vad de gör idag.

Alexander Rudenstam

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!