SVT Agenda fortsätter med fake-diagram

I söndagens Agenda intervjuades Polismyndighetens biträdande rikspolischef, Mats Löfving, angående ”Operation Rimfrost”. Intervjun handlade till stor del om att ”Operation Rimfrost” inte lycktas sätta stopp för den grova brottsligheten och att dödsskjutningarna istället ökat. Men i Agendas stapeldiagram som visar statistiken över dödsskjutningarna, har SVT valt att visuellt minska ökningen, för att få det att framstå som att Operationen varit mer lyckad.

Annons

Lena Malmberg Medborgerlig Samlings demokratipolitiske talesperson upptäckte ”missen” och uppmärksammade det hela på sin Facebooksida. 

SVT:s fake-diagram, där den nedersta stapeln visar hur lång den vita stapeln egentligen borde vara.

Den översta gula stapeln visar på att 12 dog av av skjutvapen mellan juli och november 2019 innan ”Operation Rimfrost”. Och den nedre vita stapeln med 25 döda ska enligt SVT motsvara dödsskjutningar under ”Operation Rimfrost”. Den vita stapeln bör var minst dubbelt så lång som den gula stapeln och lite till för att diagrammet ska visas på ett grafiskt korrekt sätt. SVT framställer det alltså som att operationen varit mer lyckad än den de facto varit.

– Det allvarliga med att SVT ständigt vinklar statistik och förvränger grafik är att de manipulerar tittarna som endast kommer komma ihåg utseendet på graferna. Siffrorna är det ingen som minns. Det märkliga är även att det görs fel i en och samma riktning. För övrigt kan man också, förutom SVT:s framställande av grafiken, fundera på ordalydelsen ”Döda av skjutvapen”. Detta ständiga passivum. Låt oss en gång för alla konstatera att det är inte vapen som dödar – det är människor som dödar, säger Lena Malmberg till Nyhetsbyrån.   

Senast SVT skapade ett fake-diagram kontaktade Nyhetsbyrån Agendas redaktör, David Oscarsson, för en kommentar. Då handlade det om covid-19 tester utförda i Sverige och Danmark där SVT framställt grafer som var grovt missvisande. I ett mail-svar kommenterade då David Oscarsson att: ”vi får lära oss av detta och vara noggrannare i framtiden så inte misstag slinker igenom”. Men bara några veckor senare görs alltså samma typ av ”miss” igen.

David Oscarsson på Agenda har denna gång inte valt att svara varken på mail eller telefon angående det nya fake-diagrammet.

Isabelle Eriksson

[email protected]

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!