”Fawlty Towers” och John Cleese censureras

”Fawlty Towers” och John Cleese censureras

Humorserien ”Fawlty Towers” (”Pang i bygget”) censureras hos BBC. Episoden med det klassiska avsnittet ”Don’t mention the war” från 1970-talet plockas nu bort från BBC:s streaming-service. Det skriver The Guardian.

Annons

En talesperson för UKTV vägrade först att kommentera just detta program, men förklarade sedan, att man hela tiden går igenom programutbudet och gör ändringar.

Tydligen handlade det dock om ”rasistiska” kommentarer kring ett cricketlag från Västindien. Inte om en nedlåtande attityd mot tyskar, som annars är framträdande i programmet.

I ett annat program har rollfiguren Basil Fawlty en avog inställning till svarta läkare. Detta plockas bort. Men i övrigt tycks serien ha fått vara kvar.

En annan humorserie – av senare datum – som är drabbad av BBC-censuren är ”Little Britain”, vilken NB Nyhetsbyrån tidigare har skrivit om. Även den amerikanska klassikern ”Borta med vinden” har drabbats i USA-baserad streaming-service.

I de fall det kan finnas stötande inslag, förses filmerna med varningstexter, om de inte plockas bort helt från tjänsten.

Avsnittet ur ”Fawlty Towers” har efter protester sedan lagts tillbaka på streaming-tjänsten, men är numera – enligt uppgift – försett med varningstext.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!