Linné lär stå sig – hur än vänsteraktivisterna försöker…

Linné lär stå sig – hur än vänsteraktivisterna försöker…

Man tager vad man haver, brukar det heta. Och nu har BLM-aktivisterna hittat Carl von Linné – en av naturvetenskapens stora – som skall hängas ut i någon form av hysterisk yra kring ”Black Lives Matter”. Vad nu han har med saken att göra 300 år senare…

Annons

Här i Sverige har vi inte många slavdrivare att visa upp, så för att BLM-rörelsens aktivister på något sätt skall kunna motivera att man river städerna för oss, plockar man alltså fram Carl von Linné – en av historiens mest banbrytande vetenskapsmän.

Det visar väl hur urvattnat allt detta trams har blivit.

Visst – alla liv har betydelse, naturligtvis även svarta – men det är väl ingen som ifrågasätter det?! Och att därför riva statyer och döpa om gator och torg är rent trams.

Detta handlar om maktövertagande. Det har man sysslat med världen över i alla tider. När man tar över ett samhälle, river man ned de besegrades monument och döper om deras gator. Så går det till. Det förstår den som begriper något.

Och nu står vi – européer som har byggt den västerländska civilisationen – och kliar oss i huvudet och undrar vad vi har gjort för fel… Jo, slaveriet var fel. Fruktansvärt fel. Men det är borta i Europa sedan 200 år!

Varför skall vi låta aktivisterna skräna och riva ned vår historia?!

Idag diskuterade man detta på SR/P1. Man kommer faktiskt fram till att Sverige (vi var ingen kolonialmakt av rang) inte har så mycket annat i denna BLM-väg att lyfta fram än möjligen Linné. Och även Linné kändes perifer…

Annons

”Kanske någon kung också”, som en av skatteradions förnumstiga små kommentatorer föreslog – finansierad som hon var av våra skattepengar. ”Gustav II Adolf”, tyckte någon annan med bristande historiekunskaper. Eftersom han ställde till så mycket i Tyskland…

Jaha, men det finns förmodligen fler statyer av den svenske kungen i Tyskland än i Sverige. Och var och varannan ort i den protestantiska delen av landet har en gata uppkallad efter Gustav Adolf. Så det försöket föll platt. Även om svenskarna ännu har ett eftersläpande rykte i katolska tyska länder…

Så vad återstår? Linné. Vår store vetenskapsman. Där kanske vänsteraktivisterna kan krysta fram något som påminner om rasism? Eller också inte. Men eftersom vi andra i regel fick mer undervisning i ”värdegrund” än historia i skolan, har vi inte mycket att sätta emot.

Om någon generation är dagens pk-”forskare” kring genus, hbtq och annat trams glömda. Linné lär hur som helst finnas kvar. Oavsett han står staty eller ej.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!