Vem var slavhandlaren och filantropen Edward Colston?

Vem var slavhandlaren och filantropen Edward Colston?

För någon vecka sedan revs statyn över köpmannen, filantropen och politikern Edward Colston ned från sin sockel i Bristol. Där hade den stått sedan 1895, då den restes i tacksamt minne över stadens son, som mest hade ett eftermäle som filantrop. Flera platser i Bristol bär hans namn.

Annons

Men vem var Edward Colston?

Han föddes 1636 i Bristol och dog 1721 i närheten av London. Han var engelsk affärsman och några år på 1710-talet parlamentsledamot för Tories. Han gjorde sig också pengar på slavhandel, men fick slutligen ett anseende som filantrop genom sina donationer till välgörenhet, framför allt i födelsestaden Bristol.

Redan på 1920-talet uppmärksammades hans inblandning i slavhandeln över Atlanten och under det sena 1900-talet har han varit kontroversiell. Han ingick i ledningen för Royal African Company, som gjorde vinster på handeln med afrikanska slavar.

Colston var affärsman, inledningsvis inom vin, frukt och textilier och i huvudsak genom handel med spanska, portugisiska och andra europeiska hamnstäder. Från 1680 involverades han dock i människohandeln, men det är oklart hur stor del av hans förmögenhet som kom därifrån.

Edward Colston använde sedan sin förmögenhet för att donera till skolor, sjukhus, fattighus och kyrkor. Det finns nutida stiftelser inom välgörenhet som är inspirerade av stiftelser som han grundade för 300 år sedan.

Människor som idag har gott av hans testamente berättar, att hans biografi inte var okänd. Man har dock valt att i första hand se hans gärning som donator och filantrop. ”Jag är inte försvarare av slaveriet, men jag är realist”, konstaterar någon i ett BBC-inslag.

Bristols historia var vid denna tid ofta förknippad med slavhandeln och människor frågar sig varför just Colston är utpekad, när det också var många andra inblandade.

Annons

”Så många människor är en blandning av gott och ont – som de flesta av oss – men han verkar vara utplockad.” Det konstaterar en dam, som företräder en flickskola med Colston namn – och som vägrar ändra det.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!