Här förlöjligar S-ledamoten hedersförtryck – tar på sig slöja under debatt om slöjförbud

Här förlöjligar S-ledamoten hedersförtryck – tar på sig slöja under debatt om slöjförbud

Sverigedemokraterna i Skövde har den senaste tiden motionerat för ett slöjförbud i kommunen. När frågan kom upp under måndagens kommunfullmäktigesammanträde tog andre vice ordförande tillika före detta riksdagsledamoten Monica Green (S) på sig en slöja. ”Det är så löjligt agerat”, säger riksdagsledamoten samt ordförande för SD i Skaraborg, Josef Fransson till Nyhetsbyrån.

Annons

I april tog samtliga partier i Skövde kommun ställning till slöjförbud. Det blev ett nej till den motion Sverigedemokraterna lagt fram. Enligt SD är det en nödvändig åtgärd för att komma åt hedersförtrycket och religiöst tvång.

Nämnden motiverade att ett slöjförbud skulle innebära en inskränkning i rätten att bära religiös klädsel, rättigheter som enligt nämnden är skyddade i Regeringsformen och Europakonventionen. 

Igår togs ämnet upp för debatt i Skövde kommunfullmäktige. Då satte Monica Green (S) på sig en slöja under debatten. Vid avslutad debatt tog hon av sig den.

– Det är så fånigt agerat, detta visar att Socialdemokraterna inte förstår sig på hedersproblematiken och tar den på allvar, säger riksdagsledamoten samt ordförande för SD i Skaraborg, Josef Fransson till Nyhetsbyrån.

I Malmö stad har Magnus Olsson (SD) samt Nima Gholam Ali Pour (SD) motionerat om ett slöjförbud tidigare men fått avslag i kommunfullmäktige.

I Staffanstorp samt Skurups kommun har man däremot fått igenom ett förbud för huvudduk för flickor i förskola och grundskola upp till sjätte klass. En överklagan har dock upprättats från en privat person i Staffanstorps kommun nyligen men en bestridan ska ha skickats in. I Skurup är förbudet lite mer omfattande då man vägt in personal i förbudet.

Christian Sonesson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp där slöjförbudet infördes för snart ett år sedan.

Annons

Hur har det gått med implementeringen av slöjförbudet i Staffanstorp?

– Det har gått bra. Vi hade ingen större problematik med det tidigare och har det inte nu heller i någon större omfattning. Vi har velat att få bukt med hedersproblematiken i tidigt skede. Det har aldrig varit tänkt att ”straffa barnen” på något sätt, säger Christian Sonesson till Nyhetsbyrån.        

Isabelle Eriksson

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!