”Systemet är för slappt: Många blir lata, passar inte tider och vill ha A-kassa”

”Systemet är för slappt: Många blir lata, passar inte tider och vill ha A-kassa”

Hon driver en verksamhet i en mellansvensk stad och är privat konsult för att lotsa in migranter på den svenska arbetsmarknaden. Det handlar om kristna syrianer från hela Mellanöstern, muslimska araber från Syrien eller Libanon… Men hon håller på att förtvivla. Arbetsmoralen är låg och många saknar ambitioner. ”De vill bara gå på bidrag – systemet är för slappt”.

Annons

NB Nyhetsbyrån har talat med henne. Och hon berättar om ett system som säkert är välment, men som inte fungerar.

Sara (som egentligen heter något annat) är själv en hårt arbetande kvinna med flera verksamheter. Hon kom som barn på 1970-talet till Sverige från Mellanöstern och har lärt sig att man måste jobba hårt för att nå sina mål i livet. Det hon ser idag stämmer inte alls med den verklighet hon minns för några decennier sedan.

Har vi inget bra system för att få ut människor på arbetsmarknaden?

”Från början fungerade det nog ganska bra. Nyanlända kom och jobbade och företagaren som anställde dem fick bidrag för dem. Då kunde de bli kvar två, tre år och hade lättare att gå vidare på arbetsmarknaden. Idag har introduktionsjobben hos AF ersatts med nystartsjobb. Det innebär att man bara behöver jobba ett år, sedan kan man gå på A-kassa.”

Men hur kan detta komma sig? Om man skall få A-kassa måste man ju också söka jobb…

”Det är enkelt”, svarar Sara. ”Man skickar ’låstsasmejl’, runt 20-25 i månaden. Där skriver man t ex: ’Jag söker detta jobb’ och skickar inte med några uppgifter. Då har de uppfyllt kvoten och de vet förstås, att de inte kommer att få jobbet. Men det gör inget – för det är A-kassa de vill ha…”

Men är det verkligen så enkelt?  

Annons

”Många är så lata”, svarar Sara. ”De passar inte tiderna. De har lärt sig att i Sverige jobbar man inte. Andra gör jobbet åt en. Själv får man bidrag…”

Men det är väl inget migranterna har lärt sig i sina hemländer?

”Nej, nej! I hemländerna – Syrien eller Libanon eller Turkiet – var de förstås tvungna att jobba. Men de har fått lära sig att i Sverige kan man klara sig på bidrag. Det känns jättetråkigt att de kommer hit med den inställningen. Att systemet inbjuder till det!”

Och Sara avslutar litet uppgivet vårt samtal: ”Jag hjälper både kristna och muslimer som kommer från Mellanöstern till Sverige. Religionen spelar ingen roll för mig – jag ser människan bakom. Men jag ser också att de blir lika lata när det kommer hit. Systemet är för slappt!”

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!