Varning: All frivillig givmildhet under krisen beskattas!!!

Varning: All frivillig givmildhet under krisen beskattas!!!

Man brukar numera säga att den enda offentliga verksamhet som tuffar på som vanligt i dessa tider är Skatteverket och Kronofogden. Varenda liten skattekrona skall kramas ur dem som har. Eller inte har…

Annons

Vi har ett av världens högsta skattetryck och vad får vi för pengarna? Vi har ingen ordentlig beredskap. Våra lager brändes upp eller skänktes bort. Nu uppdagas det också att hela vårt energisystem riskerar att haverera. Så se till att bli självförsörjande: Hugg vet, köp värmeljus, odla potatis. Och förbered dig på att försvara din egendom.

Polisen, som avlönas av dina skattepengar, lär inte hinna med…

Det pågår mycket som är omvälvande i vårt samhälle nu. Många krafter som utnyttjar vår svaghet. Inte minst att samhällets institutioner inte fungerar ordentligt. Och den som inte begriper det blir ett hjälplöst, naivt offer.

Men fortfarande fungerar alltså Skatteverket. Och hade det funnits rim och reson i myndigheternas agerande, hade kanske bördan för oss alla blivit lättare att bära…

Under Corona-pandemin har många människor och företag varit generösa och försökt hjälpa till så gott de har kunnat för att med frivilliga medel avhjälpa brister som landets vanstyre har förorsakat. Man har givit bort mat, skyddsprodukter eller handsprit till vårdpersonal.

Även tidigare har en större medvetenhet kring frågor om hållbarhet gjort att allt fler företagare vill skänka – istället för att kasta – varor som inte längre lämpar sig för försäljning. Men den givmildheten slår tillbaka i form av skattekostnader. Skälet är oklarheter kring reglerna om den så kallade uttagsbeskattningen. Om detta kan man läsa i FPlus.

”Vid en eventuell uttagsbeskattning blir det som om varan som skänks bort hade sålts till sitt marknadsvärde”. Det säger Richard Hellenius, expert på företagsbeskattning på Svenskt Näringsliv. Enkelt uttryckt: En vara som har ”tagits ut” ur ett varulager i en butik skall beskattas. Detta kan alltså gälla även om varan har skänkts bort. Detsamma gäller i princip en tjänst.

Annons

Tidigare har vi sett hur vårdpersonal i samband med Corona-krisen riskerar att förmånsbeskattas om företag har donerar gåvor – som matlådor – till dem. Det problemet har riksdagen bett regeringen att åtgärda. Men vid en uttagsbeskattning beskattas alltså även företagaren.

Och företagaren bryr man sig sällan om i Sverige. Det kan tydligen gott betala skatt på låtsasinkomst… Skatteverkets byråkrater slingrar sig förstås och slirar omkring i krystade förklaringar och avslår all vädjan om rim och reson. Det har de lärt sig av matte – Magdalena Andersson (S).

Så nu kastar man istället varor för att att undvika skatteproblem, som garanterat uppstår om man ger bort dem.

Flera andra länder i EU har antagit skattelättnader för donationer, men den svenska regeringen har suttit passiv.

Så vad är det för en attityd man vill skapa? Detta är ju totalt kontraproduktivt!!! Den skatt som nu åläggs dem som vill hjälpa till i en kris, som ytterst är politikernas ansvar, är verkligen droppen som får bägaren att rinna över i denna bisarra svenska byråkrati!!!

En byråkrati som snubblar över verkligheten och riskerar att dra oss alla ned i avgrunden.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!